Svet
3 ogledov

Na učni uri pri Kitajcih

Krhko zdravstveno stanje Kim Jong Ila naj bi se poslabšalo po nedavnem petdnevne Žurnal24 main
Na obisku na Kitajskem se mudi severnokorejski voditel Kim Džong Il. Analitiki večjih premikov v stališčih Severne Koreje ne pričakujejo, "saj je tamkajšnja ekonomija v težavah".

Kim Džong Il je Kitajsko zadnjič obiskal leta 2006. Tudi tokrat se je v državo pripeljal s svojim vlakom in noč preživel v severovzhodnem kitajskem mestu Dalian.

Delegacija severnokorejskega voditelja je bila vseskozi močno varovana. Kim se je tako po mestu vozil z limuzino, pred hotelom Furama pa so ga lahko le za kratek čas ujeli številni fotoreporterji. Oblečen je bil v svojo značilno obleko in nosil črna očala.

V ospredju gospodarstvo
Analitiki večjih premikov glede severnokorejskih stališč o ekonomskih reformah in jedrski razorožitvi ne pričakujejo, saj ima Džong Il doma veliko težav na drugih področjih.

"Govora bo predvsem o severnokorejski prošnji za pomoč glede hrane, o nafti in tudi vrnitvi države k večstranskim pogovorom glede jedrskega orožja," je dejal poznavalec Severne Koreje v Osrednji partijski šoli v Pekingu Zhang Liangui.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Mislim, da bo severnokorejski voditelj največ pozornosti usmeril v gospodarske povezave med državama, saj je tamkajšnje domače gospodarstvo v težavah," je še dejal.

Učna ura za Severne Korejce
Kraj Dalian ni bil izbran naključno, saj mesto velja za eno izmed gospodarskih središč na Kitajskem. V mestu deluje veliko tujih pomembnih podjetij in industrijski park.

"Kitajska upa, da se bo Džong Il učil po Kitajski, toda Severna Koreja ne razmišlja v tej smeri,"
je dejal Zhang. "Bilo bi otročje, če bi pričakovali, da bi si Kim Džong Il premislil, če je obiskal nekaj projektov."

Kitajska je največja zunanjetrgovinska partnerica Severne Koreje in njena najpomembnejša politična podpornica.

Analitiki se bojijo, da bi se lahko stabilnost v državi v primeru smrti 68-letnega Džong Ila zelo omajala. To pa bi lahko povzročilo tudi velik naval severnokorejskih beguncev na Kitajsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.