Svet
10 ogledov

Na ulicah manj ljudi

Protesti v Kairu Reuters
V Kairu in drugih egiptovskih mestih se je danes zbralo na tisoče podpornikov odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Na ulice je sicer prišlo največ ljudi v zadnjih dveh tednih, a vendarle precej manj kot so upali islamisti, ki so pozvali k množičnim protestom. V več mestih je proteste spremljalo nasilje.

V kairski četrti Nasr City je več tisoč protestnikov marširalo s fotografijami ubitih v spopadih s policijo ta mesec. Na drugem koncu mesta je policija nekaj deset protestnikov razgnala s solzivcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot piše britanski BBC, so se Mursijevi privrženci tokrat izognili velikim trgom, običajnim prizoriščem protestov, saj so bili tam nameščeni policisti in tanki. Namesto tega so priredili več manjših zborovanj.

O manjših protestih so poročali tudi iz drugih delov države. Ponekod so se podporniki vojske, ki je 3. julija odstavila Mursija, spoprijeli z islamisti, čeprav je dogajanje na splošno minilo relativno mirno.

Na ulicah vse manj ljudi

O nasilju so med drugim poročali iz Kaira, Aleksandrije, Port Saida in iz kraja Zagazig v delti Nila. Skupno so bili v izgredih ubiti trije ljudje, in sicer dva policista v Kairu in civilist v Port Saidu, nekaj deset pa je bilo ranjenih, je sporočilo notranje ministrstvo.

Mursijevi Muslimanski bratovščini, ki organizira večino protestov, v zadnjem času na ulice ne uspe več privabiti velikih množic, saj so varnostne sile z množičnimi aretacijami obglavile vodstvo organizacije.

Policija je 14. avgusta vdrla v dva protestna tabora Mursijevih privržencev v Kairu in s silo razgnala protestnike. Ubitih je bilo več kot 600 ljudi, nasilje pa se je razširilo tudi drugod po državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.