Svet
1874 ogledov

Slovensko veleposlaništvo opozarja Slovence v Parizu

Protesti v Parizu
1/11
Epa
Več sto protestnikov v rumenih jopičih se je spet podali na pariške ulice. Veleposlaništvo opozarja naše državljane.

Na osrednji pariški ulici Elizejske poljane se je zbralo več sto protestnikov v rumenih jopičih, da bi protestirali proti visokim cenam goriva. Ob začetku protestov so izbruhnili spopadi s policijo, ki je prijela skoraj 500 ljudi. 

Slovensko veleposlaništvo Parizu je v luči današnjih protestov v Franciji objavilo opozorilo, v katerem slovenskim državljanom svetuje previdnost pri potovanju v določene dele države. Zaradi protestov prihaja do cestnih zapor, izredno previdnost pa svetujejo zlasti zaradi možnosti izbruha nasilja. Vse, ki bodo ta konec tedna v Parizu, tudi opozarjajo, da lahko pride do sprememb ali celo zaprtja na nekaterih linijah javnega prevoza. Razmere je mogoče spremljati na spletni strani https://www.ratp.fr/en/infos-trafic .

Policija je uporabila solzivec proti več sto protestnikov, ki so se zbrali v bližini Elizejskih poljan. Ocenjujejo, da je na ulicah okoli 1700 ljudi. Po vsej Franciji po uradnih podatkih protestira 31.000 ljudi, skupno pa naj bi jih policija aretirala 700, je sporočil namestnik francoskega ministra za notranje zadeve Laurent Nunez.

Francija protesti | Avtor: Epa Epa

Iz strahu pred izbruhom nasilja in izgredov na za danes napovedanih protivladnih protestih so v francoski prestolnici namestili 8000 policistov. Na televizijskih posnetkih je videti policiste, ki strogo pregledujejo torbice in nahrbtnike protestnikov, ki se zbirajo na Elizejskih poljanah. Na ulice so poslali tudi oklepna vozila.

Zaradi nasilnih demonstracij so mestne oblasti zaprle dva najbolj priljbuljena turistična objekta v Parizu: Eifflov stolp in Louvre

 

Pariz protesti rumeni jopiči oklepniki | Avtor: Epa Epa

Podzemna železnica v središču Pariza je zaprta, prav tako so zaprte številne trgovine, izložbe pa so zaščitili z barikadami. Tudi številne pariške znamenitosti, med njimi Eifflov stolp, opera in več muzejev, tudi Louvre, bodo danes zaprti. Odpovedane so nogometne tekme.

Oblasti se bojijo ponovnega izbruha nasilja in izgredov, potem ko se je minulo soboto na ulicah francoskih mest zbralo več kot 100.000 protestnikov. V Parizu so po nasilnih izgredih in spopadih s policijo prijeli več kot 400 ljudi.

Protesti t.i. rumenih jopičev proti visokim cenam goriva so danes napovedani v vsej Franciji, zaradi česar po vsej državi veljajo poostreni varnostni ukrepi. Organizatorji protestov so odhod na ulice napovedali kljub odločitvi vlade, da trošarin na gorivo v letu 2019 ne bodo dvignili.

Francija protesti | Avtor: Epa Epa

Protesti rumenih jopičev so danes napovedani tudi v Belgiji in na Nizozemskem.

V belgijski prestolnici Bruselj je policija pred začetkom protestov prijela 50 ljudi. Po navedbah policije so jih prijeli okoli železniških postaj in v evropski četrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na bruseljskih ulicah so, da bi preprečili morebitne izgrede, okrepili policijsko navzočnost. Na vzhodu Belgije so rumeni jopiči davi blokirali avtocesto E40, ki vodi v Francijo, še poroča dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 15:05 08.december 2018.

    Vsaka čast rumenim telovnikom... žal jih pri nas še ni. Smo klečeplazci.