Svet
14 ogledov

Na ulice v vsaj petih državah

Prizori iz države Bahrajn vse bolj spominjajo na tiste iz Egipta. Država je z do Žurnal24 main
V petih državah v arabskem in perzijskem svetu, kjer so v zadnjem času vse glasnejše zahteve po demokratičnih spremembah, so za današnji muslimanski dan molitev napovedani protesti.

Vrenje na ulicah je pričakovati predvsem v Bahrajnu in Libiji, proteste pa napovedujejo tudi v Alžiriji. V Egiptu je napovedan pohod zmage, v Teheranu pa shod v podporo režimu.

Najmnožičnejši protesti so zadnje dni v Bahrajnu, kjer so, čeprav so varnostne sile prepovedale vsakršno zbiranje, protesti napovedani tudi za danes. V tej otoški državi v Perzijskem zalivu so bili v četrtek, ko so varnostne sile protestnike razgnale, ubiti najmanj trije ljudje, okoli 200 pa je bilo ranjenih.

Iz Washingtona so oblasti v tej državi pozvali, naj se vzdržijo uporabe sile proti protestnikom.

V Libiji doslej po novih podatkih kar 24 mrtvih
Nadaljevanje protestov se pričakuje tudi v Libiji. Protestniki se izrekajo proti diktaturi Moamerja Gadafija, ki državi vlada že štiri desetletja.V protestih je v spopadih z varnostnimi silami v tej državi po poročanju zagovornikov človekovih pravic umrlo najmanj 24 ljudi, po nekaterih podatkih pa celo več deset.

Protesti naj bi se razširili že na pet mest, niso pa še dosegli prestolnice Tripoli.

Proteste napoveduje tudi v Alžiriji. Proteste tu organizira gibanje, ki združuje opozicijske stranke, skupine za človekove pravice in neuradna sindikalna združenja. Napovedali so protestni pohod v prestolnici Alžir.

V Egiptu pa nameravajo s pohodom zmage proslaviti dosežke ljudske vstaje, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, in se pokloniti ubitim v protestih. Teh je bilo po uradnih številkah 365.

V Teheranu pa je napovedan prorežimski shod, na katerem naj bi zbrani izrazili nasprotovanje opozicijskim protestom, še napovedujejo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.