Svet
18 ogledov

Na ulice za Slovenijo Britancev

Protesti v Londonu
1/4
Reuters
V Veliki Britaniji bo danes potekala stavka zaposlenih v javnem sektorju, ki nasprotujejo vladnim načrtom pokojninske reforme. Po pričakovanjih sindikatov se je bo udeležilo več kot dva milijona javnih uslužbencev.

Zaradi stavke bi lahko ostalo zaprtih na tisoče šol, moteno bo delovanje bolnišnic, na letališču Heathrow pa je pričakovati zamude.

Po vsej Veliki Britaniji bo danes ostalo zaprtih na tisoče šol, delovanje krajevnih uradov in bolnišnic pa bo zaradi pomanjkanja osebja ohromljeno. Na mednarodnem letališču Heathrow pričakujejo večurne zamude, zato so številne letalske družbe že pred stavko odpovedale več letov.

Stavka bo doslej največji preizkus za koalicijsko vlado premierja Davida Camerona, ki želi privarčevati s pomočjo pokojninske reforme. Reforma pokojninskega sistema med drugim predvideva dvig upokojitvene starosti za javne uslužbence, kar bi pomenilo, da bi večina delala do 66. leta, prav tako pa bi morali prispevati več v pokojninsko blagajno.

Največja stavka po 1926

Premier Cameron je stavko obsodil in ob tem dejal, da je vlada javnemu sektorju dala razumno ponudbo glede pokojnin v času, ko poskuša izvesti varčevalne načrte za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja do izteka mandata leta 2015.

Vodilni sindikati zaposlenih v javnem sektorju se z načrti vlade ne strinjajo in se zavzemajo za ohranitev obstoječega pokojninskega zakona. Kot je dejal vodja sindikata Unison, Dave Prentis, ne zahtevajo povišanja pokojnin, ampak se borijo proti nepravičnim reformam, ki bodo po njegovem prizadele predvsem ženske.

Prentis je izrazil pričakovanje, da se bo stavke udeležilo 2,6 milijona ljudi, kar bi bila največja stavka v Veliki Britaniji po letu 1926, ko je splošna stavka povsem ohromila državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.