Svet
16193 ogledov

Na urgenco odšel zaradi bolečega žrela, tam kmalu umrl

Rešilec Italija Profimedia - fotografija je simbolična
44-letni prodajalec je umrl na zadnji dan starega leta na urgenci.

44-letni moški iz Rima je zbolel in imel hudo vnetje žrela. Doma je opravil tudi test na Covid, ki je bil negativen, zato so domači sumili na gripo ali angino. Zaradi hudih bolečin v žrelu ni mogel več požirati, zato je na silvestrovo obiskal urgenco.

Žena je s hčerkicami ostala doma in si z možem izmenjala več SMS sporočil, piše italijanski Il Messagero. Po dveh urah ji soprog ni odgovarjal na sporočila, zato je za informacije prosila družinskega prijatelja, ki je imel na urgenci prijateljico.

Ta ji je sporočil, da je stanje resno in naj pride hitro v bolnišnico. 44-letnik je umrl kmalu po njenem prihodu, pred tem so ga že štirikrat oživljali. 

Hipoteza: anafilaktični šok

Rimsko tožilstvo je pridobilo zdravstveno dokumentacijo in odredilo obdukcijo. Med drugim bodo preverjali, ali je imel 44-letnik kakšne neznane prirojene bolezni ali druge neodkrite alergije. Po besedah družine je bil moški odličnega zdravja in ni imel nikoli  resnih patologij. Po besedah družine je bil alergičen na enega od pogosto uporabljenih antibiotikov. 

Italijanski mediji zdaj poročajo, da je najverjetnejša hipoteza, da je moški umrl zaradi anafilaktičnega šoka.

Poštar Slovenija Slovenija Po pošti dobil paket, ki ga ni naročil, v njem pa ... Elon Musk Svet Svet Precej zaskrbljujoče domneve glede Muskovega zasebnega življenja

Najpogostejši vzrok so okužbe

Na spletnih straneh Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna, imajo opisane koristne informacije za bolnike: "Najpogostejši vzrok za bolečine v žrelu so okužbe, zlasti s prehladnimi virusi, ki se naselijo v sluznici. Ta nabrekne, pordi in se vname. V žrelu začne neprijetno skeleti in praskati, pojavita se pekoč občutek in boleče požiranje. Pozneje začne nastajati gosta sluz, ki sili na kašelj, spremljajoč znak je lahko tudi izcedek iz nosu. Z znaki bolečega žrela in težav pri požiranju poteka tudi infekcijska mononukleoza, ki jo povzroča virus Epstein-Barr."

Kadar je vzrok vnetega žrela bakterijska okužba, je ta bakterija po njihovih navedbah najpogosteje hemolitični streptokok A v 30 %, pri otrocih pa kar v 50 %. Okužba ima naslednje značilnosti:

  •              pojavi se nenadoma z močnimi bolečinami v žrelu,
  •              pojavi se ustni zadah,
  •              žrelo je močno malinasto pordelo,
  •              telesna temperatura je zvišana,
  •              spremlja jo glavobol,
  •              povečani so mandlji, na njih so pogosto gnojni čepki ali obloge v vdolbinicah,
  •              vratne bezgavke,
  •              pri otrocih se pogosto pojavijo tudi slabost, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu,
  •              izcedek iz nosu in kašelj običajno nista navzoča.

"Vzroki za bolečine v žrelu so še hujše vnetne bolezni, rakave in sistemske bolezni; lahko pa tudi kajenje, ki jih še prav posebej okrepi, smog, vdihovanje suhega zraka in pitje alkohola. Boleče žrelo je redek neželen učinek nekaterih zdravil, denimo za zdravljenje prekomernega delovanja ščitnice, kjer je lahko prvi znak za zavoro tvorbe belih krvničk v kostnem mozgu (agranulocitoza). Inhalacijski steroidi, ki se uporabljamo za zdravljenje astme, lahko povzročijo hripavost in glivično okužbo v žrelu in ustih, še posebej višji odmerki," opisujejo. 

Vnetje v predelu žrela pa je lahko glede na potek, klinično sliko in povzročitelja akutno ali kronično, ki ima najpogosteje vzrok v zatekanju želodčne vsebine, dodajajo. Zapisali so tudi, kdaj morate k zdravniku, celotni nasveti so dostopni TUKAJ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.