Svet
13 ogledov

Na Valentina nori tudi Iranci

Valentinovo v Iranu.
1/10
Reuters
Valentinovo je vedno bolj priljubljen praznik tudi v Iranu, četudi se tamkajšnje oblasti na vse kriplje trudijo, da državljani ne bi podlegli komercialnim običajem in kulturi z Zahoda.

Eden izmed razlogov za takšno priljubljenost je predvsem veliko število mladih. V državi, v kateri živi 75 milijonov ljudi, kar 60 odstotkov populacije predstavljajo mlajši od 30 let. Kljub temu, da so zaradi strogih muslimanskih zakonov zabave tako v klubih kot barih prepovedane, pa oblasti praznik Valentina vse manj tolerirajo.

Lani so tako denimo ponekod prepovedale prodajo izdelkov, ki tako ali drugače spominjajo na praznik zaljubljencev. Skrbi pa jih tudi vse manjše število porok, za kar naj bi bil tudi kriv Zahod. Zato se nacionalnistični Iranci zavzemajo, da bi dali več poudarka na praznovanje oktobrskega festivala mehregan, s katerim vsako leto častijo perzijsko boginjo ljubezni Mithro.

Trgovci praznika najbolj veseli

Valentinovega so seveda najbolj veseli trgovci. Več tamkajšnjih prodajalcev je namreč za francosko tiskovno agencijo AFP dejalo, da se je v zadnjih dneh povečalo povpraševanje po vrtnicah, ljubezenskih voščilnicah in plišastih igračkah z napisi "Love".

V promet gredo tudi čokolade in parfumi. Lastnik italijanske restavracije, ki ni želel biti imenovan, je ob tem dejal, da bo danes njegova restavracija polna ljubezenskih parov, ki so že nekaj dni vnaprej rezervirali mizo za romantično večerjo.

Praznovanje na prostem ni preveč varno

Štiriindvajsetletna diplomantka arhitekture Elmira je povedala, da praznik najbolj praznujejo predvsem mlajši ljudje iz srednjega in višjega razreda. "Vsako leto si izmenjajo darila in gredo na večerjo," je povedala.

Vsako leto se valentinovega veseli tudi 18-letna študentka Saba. Kot pravi, ne gre za prevzemanje krščanskega koledarja, ampak ima praznik rada zato, "ker rada sprejmem darila in čokolade". Ob tem je dodala, da praznik zaradi varnosti raje praznuje doma, saj ne želi imeti težav s policijo, ki pazi na moralo.

Praznovanje praznikov z Zahoda ni povsem varno niti doma, saj iranska policija izvaja občasne racije tudi po domovih, še pravi. Mladi Iranci namreč velikokrat doma prirejajo zabave, na katerih seveda ne manjka alkohola in plesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.