Svet
586 ogledov

Na več letalih odkrili razrahljane vijake

letalo, krilo Profimedia
Strokovnjaki ameriških letalskih družb United Airlines in Alaska Airlines so na več prizemljenih letalih Boeing 737 Max 9 po nedavnem incidentu v ZDA ob pregledu odkrili razrahljane vijake in druge dele, sta sporočili družbi po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Družba United Airlines je pojasnila, da so med pregledi doslej odkrili več primerov, za katere se zdi, da so povezani s težavami pri namestitvi panela z vrati. Med njimi so razrahljani vijaki, ki jih je bilo treba dodatno zategniti. Ob tem so zagotovili, da bodo težave odpravili, preden bodo ta tip letala znova začeli uporabljati.

Alaska Airlines pa je v sporočilu za javnost zapisala, da so predhodni pregledi pokazali, da je na nekaterih letalih slabo pritrjena oprema. Poudarili so, da bodo nadaljnje preglede opravili v skladu z navodili ameriške zvezna uprava za letalstvo (FAA).

Panel z vrati je del trupa z oknom, ki se lahko v določenih konfiguracijah letal uporablja kot izhod v sili. Tak panel je v v petek kmalu po vzletu z letališča v Portlandu odpadel z letala Alaska Airlines.

Po incidentu, ki se je končal brez smrtnih žrtev, je FAA, ki ureja letalski promet v ZDA, prizemljila 171 letal Boeing 737 Max 9, strokovnjaki pa so kmalu zatem začeli preglede letal. Letala tega tipa so prizemljile tudi letalske družbe z manjšo floto max 9, vključno s Turkish Airlines in Aeromexico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:37 09.januar 2024.

    še ene par naj jih dol čmokne, da bo mir in da bo konc tega trapastega turizma. bo zemlja tolk vesela da bo odplesala kar to alfe centauri.

  • atamama 15:32 09.januar 2024.

    Ko prebereš, da bo USA letalska uprava podala navodila se lahko primeš za glavo. Odkar so jo privatizirali je to podn od podna in namesto visoko tehnološko izobraženih imajo ''outsourcing'' podjetja, oni pa zgolj kontrolirajo. Tako kot tudi pri nas, ...prikaži več zato imamo take zakone, tako informatiko v javni upravi in še kaj, kajne?