Svet
22 ogledov

Na visoke kazni obsojenih šest Hrvatov v BiH

Karadžić naj bi kmalu stopil pred sodnike v Haagu. AFP
Haaško sodišče šest bivših visokih predstavnikov Herceg-Bosne za zločine nad bošnjaškim prebivalstvom v BiH obsodilo na do 25 let zapora.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes šest visokih bivših visokih predstavnikov Herceg-Bosne obsodilo na do 25 let zapora za zločine nad bošnjaškim prebivalstvom v BiH in ugotovilo, da je obstajal združen zločinski podvig pod vodstvom bivšega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Skupaj zahtevali 220 let zapora

Cilj tega zločinskega podviga je bilo etnično očiščenje območja Herceg-Bosne z namenom ustanovitve "velike Hrvaške", meni sodišče. S tem je vnovič potrdilo odgovornost Hrvaške kot agresorja v BiH in mednarodni značaj vojne v BiH, kot je to storilo na sojenju Hrvatoma iz BiH Tihomirju Blaškiću in Dariu Kordiću zaradi zločinov v osrednji BiH.

Bivšega premiera Herceg-Bosne Jadranka Prlića je sodišče obsodilo na 25 let zapora, takratnega obrambnega ministra Bruna Stojića na 20 let, poveljnika glavnega štaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO) Milivoja Petkovića in Slobodana Praljka, sicer znanega hrvaškega režiserja, pa na po 20 let zapora.

Bivšega šefa vojaške policije Valentina Ćorića je obsodilo na 16 let zapora, takratnega šefa komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislava Pušića pa na deset let zapora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V sklepni besedi je tožilstvo sicer za Prlića, Stojića, Praljka in Petkovića zahtevalo po 40 let zapora, za Ćorića 35, za Pušića pa 25 let. Obramba je zahtevala njihovo oprostitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.