Svet
179 ogledov

"Na vratih nebes piše: Alah je edini Bog"

krščanstvo Jezus Shutterstock
Tako imenovani Barnabov evangelij spet dviga prah. Starodavno knjigo, ki so jo Turki našli pred 12 leti, naj bi zahteval Vatikan. Iran trdi, da zaradi strahu, saj naj bi knjiga razkrivala, da je Jezus napovedal prihod in nadvlado islama.

Potem ko so policisti, ki so tako imenovani Barnabov evangelij našli leta 2000 med preiskavo tihotapcev starin, knjigo predali turškemu etnografskemu muzeju, je ta 12 let pozneje spet postala aktualna.

Turški mediji poročajo, da naj bi knjigo zahteval Vatikan, vzrok pa naj bi bil v strahu, da bi vsebina knjige prišla na dan. V njej naj bi namreč pisalo, da ni bil Jezus nikoli križan in da je napovedal prevlado islamske vere nad krščanstvom, poroča Daily Mail. V knjigi naj bi v 41. poglavju pisalo: "Bog se je skril, ko je nadangel Mihael izgnal Adama in Evo iz nebes. Ko se je Adam obrnil, je nad vhodnimi vrati nebes zagledal napis 'Alah je edini Bog in Mohamed je njegov prerok'." Iran zato trdi, da bo islam kmalu zmagal nad krščanstvom.

Akademiki: ne gre za preroško knjigo

Številni akademiki, tudi tisti, ki so krščanske in islamske vere, pa glede knjige menijo, da je Barnabov evangelij nastal veliko let kasneje, kot pa se umešča dogajanje glede Jezusa, in da verjetno res vsebuje določene ideje, ki krščanstvo povezujejo z islamom, to pa je tudi vse.

Komentarjev 7
  • privat 08:03 27.maj 2012.

    kdo bo pa zmagal...fašizem?? socializem !

  • bajojoba 13:15 26.maj 2012.

    komaj čakam, da se bo toliko govorilo o kateri od knjig Christopherja Hitchena ali pa mogoče RIcharda Dawkinsa. Kar pomeni, da bi razum zmagal nad pravljicami starimi 2000+ let.

  • privat 11:37 26.maj 2012.

    ha še entrofazni...od kdaj pa je macedonija ortodoksna država?? kje pa so ljudje iz osmanskega cesarstva danes v macedoniji?' ja verjetno so vekomaj živeli tam mali črni rusi??