Svet
7 ogledov

Na vrhu še vedno Slim in Gates

Carlos Slim in Bill Gates
1/5
Reuters
20 najbogatejših ljudi na svetu je skupaj vrednih kar 714,5 milijard dolarjev. Med 1426 milijarderji je kar 210 novih imen.

Najbogatejši Zemljan je po oceni ameriške revije Forbes ponovno mehiški telekomunikacijski mogotec Carlos Slim. Njegovo premoženje ocenjujejo na 73 milijard dolarjev,. S 67 milijardami dolarjev vrednim premoženjem mu sledi Microsoftov Bill Gates. Na tretjem mestu je mogotec Amancio Ortega, katerega bogastvo izvira iz podjetja Zara. V enem letu je bogastvo povečal za 19 milijard in pol, in je med tistimi, ki so v preteklem letu največ zaslužili. S 57 milijardami je na četrto mesto tako izrinil ameriškega vlagatelja Warrena Buffetta. Njegovo premoženje je ocenjeno na 53,5 milijarde dolarjev. Prvič po letu 2000 Buffet ni med tremi najbogatejšimi.

Med dvajset najbogatejših se uvrščajo tudi Liliane Bettencourt iz L'Oreala, ki je na devetem mestu lestvice najbogatejša ženska na svetu. Tudi na 11. mestu je ženska, naslednica ustanovitelja trgovske verige, Wall Mart, Christy Walton. "Pod palcem" ima 28,2 milijarde dolarjev.

Sledi ji Stefan Persson, ki je od očeta nasledil H&M, z 28 milijardami dolarjev pa se je uvrstil na 12. mesto. Na milijon dolarjev manj so ocenili trenutnega župana New Yorka, Michaela Bloomberga.

Na 19. mestu je Jeff Bezos, ustanovitelj Amazon.com, za rep dvajsetih najbogatejših na svetu pa se je ujel Googlov Larry Page.

Na lestvici je tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, ki je 13,3 milijarde dolarjev zasedel 66. mesto. 91. mesto pripada medijskemu mogotcu Rupertu Murdochu, 11,2 mlijarde dolarjev.

Georgio Armani, italijanski modni oblikovalec, se je z 8,5 milijarde dolarjev vrednim premoženjem povzpel na 131. mesto. Na 194. mestu je Silvio Berlusconi, ki je "težek" 6,2 milijarde dolarjev.

Steven Spielberg in Donald Trump si s 3,2 milijarde dolarjev vrednim premoženjem delita 423. mesto.

Največja "zguba" med bogataši je Brazilec Eike Batista. Njegovo premioženje se je zmanjšalo za 19,4 milijarde dolarjev, kar je približno tako, kot če bi izgubil 50 milijonov na dan. S sedmega mesta je padel na stotega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.