Svet
16 ogledov

Na vrsti bile prve priče

Ivo Sanader na sodišču Pixsell
Nadaljuje se sojenje Ivu Sanaderju. Priča Nikica Valentić.

Tudi danes je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader na sodišče prišel s pomočjo ene bergle in zelenim fasciklom v drugi roki.

Morda podpisal Sanader

O delovanju vlade v času pogajanj s Hypo banko je pričal takratni premier Nikica Valentić.

Kot je zatrdil Valentić, je v skladu s takratnim delovanjem vlade pogodbo o posojilu za nakup hrvaških diplomatskih predstavništev lahko podpisal le zunanji minister. Takrat je bil to Mate Granić. Po Valentićevih besedah je Granić takrat na vladi predlagal, da bi najeli posojilo za nakup hrvaških veleposlaništev, ker je Hrvaška imela veleposlaništvo le na Dunaju in v eni od južnoameriških držav.

Pogodbo s Hypo banko so podpisali januarja 1995, potem ko so pogajanja z banko potekala od avgusta 1994, ko je bil Sanader namestnik ministra Granića. "Mislim, da je pogodbo s Hypo banko podpisal takratni podpredsednik vlade in zunanji minister Granić, obstaja pa tudi možnost, da je minister za podpis pogodbe pooblastil svojega namestnika," je izjavil Valentić.

Kot je dodal, omenjeno posojilo v vrednosti 20 milijonov evrov ni bila glavna tema takratne vlade.

Srečali manj kot desetkrat


Bivši šef Sanaderjevega kabineta na zunanjem ministrstvu in njegov svetovalec Miroslav Kovačić je potrdil, da se je Sanader kot posrednik v pogajanjih s Hypo banko jeseni 1994 nekaj manj kot desetkrat na zunanjem ministrstvu srečal s predsednikom uprave koroške banke Wolfgangom Kultererjem.

Povedal je, da je na Sanaderjevo zahtevo večkrat tudi osebno povabil Kultererja na sedež hrvaške diplomacije in da je bil morda na enem od teh srečanj s Kultererjem tudi drugi član uprave Hypo banke Günter Striedinger, proti koncu leta 1994 pa se je enega od njih udeležil tudi Granić.

Srečanja se ne spomni

Danes je pričala tudi bivša direktorica begunjskega Elana Božena Ključarić, ki je potrdila, da je videla skupaj Sanaderja in Kultererja ter bivšega direktorja Privredne banke Zagreb (PBZ) Martina Katičića po srečanju te trojice v enem od zagrebških hotelov. Ključarićeva je takrat čakala na pogovor s Kultererjem in Katičićem glede posojila Hypo banke Elanu, ki je bil takrat v lasti PBZ.

Čeprav Ključarićeva ni mogla potrditi, kdaj se je natančno zgodilo omenjeno srečanje, ko je Sanaderja tudi osebno spoznala, niti kaj je bila tema pogovora Sanaderja in Kultererja, je tožilstvo z njenim pričanjem skušalo ovreči Sanaderjeve trditve med preiskavo, češ da se je s predstavniki Hypo banke srečal "le dvakrat na zunanjem ministrstvu".

Sanader je danes dejal, da se omenjenega srečanja v hotelu ne spomni, njegovi pripombi, da je lahko šlo za kakšno neformalno srečanje, pa je Ključarićeva pritrdila.


Sanader je sicer včeraj zavrnil vse obtožbe.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.