Svet
17 ogledov

"Na vrsti šesto množično izumrtje"

Vse več vrst naj bi sledilo ptici dodo, ki je v 17. stoletju na otoku Mauritiusu Žurnal24 main
Paleobiologi s kalifornijske univerze Berkeley svarijo pred množičnim izumrtjem vrst. To naj bi bilo šesto množično izumrtje vrst v zgodovini, vendar prvo, ki ga je sprožil človek.

Napoved so zapisali v študiji, ki jo je v sredo objavila ugledna znanstvena revija Nature.

V zadnjih 540 milijonih let se je zgodilo pet velikih naravno sproženih valov izumiranja vrst, v katerih je v vsakem izumrlo okoli 75 odstotkov vrst. Znanstveniki opozarjajo, da se morda nahajamo pred novim velikim valom izumiranja, ki naj bi ga s pretiranim lovom in ribolovom, razširjanjem virusov in bakterij ter izpustom toplogrednih plinov sprožil človek.

Paleobiologi so za merilo izumiranja vrst uporabili izumiranje vrst sesalcev. Do začetka pospešenega tehničnega razvoja človeštva v 15. stoletju je bilo izumiranje sesalcev zelo redko, v povprečju dve vrsti na milijon let. V zadnjih petih stoletjih pa je izumrlo kar 80 izmed 5.570 vrst sesalcev, kar je po mnenju znanstvenikov zelo podobno kot v prejšnjih velikih valovih izumiranja vrst.

Izumrtje v 300 do 2.200 letih
Avtor študije Anthony Barnosky svari, "da se lahko šesto množično izumiranje zgodi v naslednjih treh do 22 stoletjih". V primerjavi s prejšnjimi valovi množičnega izumiranja, ki so trajali na stotine ali tisoče let, bi sedanje potekalo izredno hitro.

Znanstveniki sicer priznavajo, da študija zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov ni popolna, vendar opozarjajo, da so njihove napovedi resne in da bi si narava od takega množičnega izumiranja vrst opomogla šele po milijonih let.

Kljub temu so avtorji študije optimistični, saj trdijo, da je sedanje izumiranje šele na začetku in da lahko z ustreznimi ukrepi človeštvo zaščiti biotsko raznovrstnost. Zato poudarjajo, da je za ohranjanje vrst pomembno namenjanje sredstev in sprejemanje zaščitne zakonodaje, "če ne želimo biti tisti, ki smo sprožili množično izumiranje vrst".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.