Svet
19 ogledov

Na vzhodu Ukrajine šest mrtvih

proruski protestnik barikade ukrajina Reuters
V streljanju v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine je umrlo šest oseb.

Napad se je zgodil v bližini barikade, ki so jo postavili proruski aktivisti v bližini Slavjanska. V napadu je umrlo oseb - štirje protestniki in dva napadalca, poroča Russia Today. Do barikad so ponoči pripeljala štiri vozila, iz njih pa so streljali na lokalne prebivalce. Ubili so tri osebe, več pa jih je huje ranjenih.

Na barikadah je bilo 26 civilistov, ki pa so imeli pri sebi le palice in ne orožja, kar je bila posledica tako imenovanega velikonočnega premierja, ki so ga razglasili na obeh straneh - mestne oblasti in protestniki.

Na spopad se je že burno odzvala Rusija. Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so zgroženi nad smrtonosnim spopadom, ki je prekinil velikonočno premirje. Ob tem so pri ministrstvu Kijev pozvali naj spoštuje ženevski dogovor in pomiri razmere.

Slavjansk kljub dogovoru, doseženem v četrtek v Ženevi, še vedno nadzorujejo proruski oboroženci. Dogovor, ki je bil sklenjen med Rusijo, Ukrajino, ZDA in EU, sicer predvideva, da bodo oboroženci zapustili vsa poslopja lokalnih oblasti na jugu Ukrajine, ki jih zasedajo.

Ukrajinske oblasti so do konca velikonočnih praznikov - končajo se v ponedeljek - ustavile vse operacije proti proruskim aktivistom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.