Svet
356 ogledov

Nabito pištolo nosijo vsak dan ob sebi

pištola Profimedias
Gre za prvo raziskavo po 20 letih, ki se je osredotočila na nošenje orožja v državi, kjer dokaj pogosto prihaja do smrtonosnih množičnih streljanj v šolah, na koncertih in delovnih mestih, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA kar tri milijone ljudi vsak dan nosi s seboj nabito pištolo, devet milijonov pa jo ima pri sebi vsaj enkrat na mesec, je pokazala raziskava ameriške publikacije, namenjene javnemu zdravju. Večinoma gre za mlade moške iz zveznih držav na jugu ZDA, nošenje orožja pa pojasnjujejo z osebno zaščito.

Eden od motivov za takšno raziskavo je bilo dejstvo, da storilci v 90 odstotkih vseh samomorov s strelnim orožjem in streljanj brez smrtnih žrtev, za katere je znano, s kakšnim orožjem so bila zagrešena, za to uporabijo pištolo, je pojasnil vodja raziskave Ali Rowhani-Rahbar.

Pomemben prvi korak v raziskovanju posledic nošenja strelnega orožja na zvezni ravni pa je po njegovih besedah natančna opredelitev pogostosti takšnega ravnanja in značilnosti tistih, ki ga prakticirajo.

Predvsem mlajši moški

Avtorji raziskave, objavljene v publikaciji American Journal of Public Health, so podatke pridobili na podlagi ankete iz leta 2015, v kateri so ocenili ravnanje 1.444 lastnikov pištol.

Izkazalo se je, da pištolo s seboj nosijo zlasti mlajši, pogosteje moški kot ženske, ki živijo v južnem delu ZDA in so odrasli v okoljih, za katere je značilno posedovanje orožja. Politično se opredeljujejo za konservativne in imajo več vrst strelnega orožja.

Raziskava je prav tako pokazala, da ima 80 odstotkov anketiranih lastnikov strelnega orožja, ki imajo pištolo pri sebi, dovoljenje za skrivno nošenje orožja.

Med anketiranimi sta bili dve tretjini takšnih, ki pištolo skrivajo, desetina pa takšnih, pri katerih je orožje vidno tudi navzven.

Zvezni zakoni so sicer do nošenja pištol v zadnjih 30 letih postali manj restriktivni, še piše AFP.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 21:51 21.oktober 2017.

    Jaz tudi, nikoli ne vem kdaj bom mral kakšenga čefurja upihnt.

Sorodne novice