Svet
7 ogledov

Nacionalisti že pokazali zobe

De Wever, vodja nacionalistov, pravi, da ni nujno, da postane premier, želi si l Žurnal24 main
Zmagovita flamska nacionalistična stranka bo morala v koalicijo s še sedmimi drugimi strankami, napovedujejo nekateri analitiki. A nacionalisti že kažejo zobe.

Nacionalistična stranka novo flamsko zavezništvo bo imela v 150-članskem belgijskem parlamentu 27 sedežev. Koalicija z drugimi strankami je tako nujna, to pa bi tudi omililo skrajna stališča nacionalistov, ki želijo razdeliti Belgijo na Flandrijo in Valonijo, s čimer bi Belgija postopoma izginila. Tako napovedujejo po poročanju BBC optimistični analitiki.

Po drugi strani pa je le dan po zmagi vodja nacionalistov Bart De Wever že napovedal, da bi morali ukiniti volilno okrožje, kjer imajo francosko govoreči državljani posebej zaščitene pravice.

Zmaga De Weverja je prilila še dodatno olje na ogenj v že tako razklani Belgiji. Premožnejši flamski del grdo gleda revnejši valonski del, kjer govorijo francosko in ki je bil deležen vladne pomoči, medtem ko so belgijske finance vse prej kot cvetoče. Znotraj evroobmočja sta v slabšem stanju kot Belgija le še Grčija in Italija, poroča BBC.

Sestavljanje koalicije zagotovo ne bo enostavno, trenutek za to pa je vse prej kot primeren. Belgija namreč s 1. julijem prevzame predsedovanje Evropski uniji, in če bo vzporedno s tem še oblikovala vlado, analitiki ne napovedujejo dobrega rezultata ne za eno ne za drugo nalogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.