Svet
30 ogledov

Nacist bo pokopan na skrivno

Erich Priebke Reuters
Obsojeni nacistični zločinec Erich Priebke, čigar truplo je vmes celo izginilo, bo le dobil svoj grob. Že 11. oktobra umrlega Priebkeja naj bi pokopali na skrivni lokaciji v Italiji.

To je danes povedal njegov odvetnik Paolo Giachino. O tem je dosegel dogovor z oblastmi, doseženo rešitev pa označil za zadovoljivo.

Natančne lokacije ni želel razkriti, poudaril pa je, da Priebke ne bo pokopan v Rimu ali njegovi okolici. Po besedah Giachina se bo po pogrebu v ožjem družinskem krogu in prijateljev preminulega odvila tudi žalna slovesnost, poroča STA.

Truplo morali policisti odpeljati na varno

Priebkejevi smrti 11. oktobra je sledil spor glede lokacije njegovega groba. Rim je pogreb zavrnil iz strahu, da bi lahko njegov grob postal nekakšen romarski kraj za skrajne desničarje. Tudi nemška zvezna dežela Brandenburg, kjer leži Priebkejev rojstni kraj Henningsdorf, ga ni želela pokopati.

Pokop naj bi se v torek zgodil v bližini Rima, a je razjarjena množica to preprečila, njegovo truplo pa so italijanske oblasti nato odpeljale na vojaško letališče v Rimu, nato pa se je po besedah svojcev za njim za nekaj časa celo zgubila vsakršna sled. 

Priebke je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja pri pokolu v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov v povračilnem ukrepu za smrt 33 nemških vojakov, ki so jih ubili partizani. Priebke se je kot nekdanji stotnik SS-a na sojenju branil, da je pomor izvedel na ukaz samega Adolfa Hitlerja, ki da je zahteval deset mrtvih Italijanov za vsakega Nemca, a je obramba prav zaradi poboja petih dodatnih ljudi trdilo, da je Priebke deloval zverinsko tudi na svojo pest.

Zaradi visoke starosti je kazen prestajal v hišnem priporu v svojem stanovanju v Rimu. Na koncu naj bi bil že skoraj povsem gluh in je izgubil spomin.

Komentarjev 2
  • anze40 20:49 19.oktober 2013.

    Ribičiča bodo pa najbrž pokopali z državnimi častmi......

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:30 19.oktober 2013.

    Zgnije naj po kosih. Pri nas v Sloveniji bi ga pa ziher pricakali z odprimi rokami pa se kaksno maso imeli