Svet
7 ogledov

Nacistični paznik ne bo ušel roki pravice

080709_bounty_ap_T Žurnal24 main
Ameriške oblasti so Nemčiji izročile 89-letnega Američana ukrajinskega rodu Johna Demjanjuka, ki naj bi kot paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču sodeloval pri umoru 29 tisoč ljudi.

Demjanjuk se je skupaj z družino do konca boril proti svoji izročitvi Nemčiji. Kot vztraja, je nedolžen, saj med drugo svetovno vojno nikoli ni bil paznik v koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem, kot to trdi nemško tožilstvo. Ameriški zvezni imigracijski agenti so Demjanjuka v ponedeljek odnesli na letalo z invalidskim vozičkom vred. Njegovi družinski člani trdijo, da gre za okrutnost, saj morda sploh ne bo preživel poti, rabin iz centra Simona Wiesenthala v Los Angelesu Marvin Hier pa je ocenil, da si Demjanjuk zasluži kazen, saj je Hier tudi meni, da bo to najbrž zadnje sojenje kakšnemu nacističnemu vojnemu zločincu na svetu.

Za Demjanjuka to sicer ni prvo sojenje, saj so ga že leta 1988 v Izraelu obsodili na smrt zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, a je izraelsko vrhovno sodišče leta 1993 soglasno ugotovilo, da Demjanjuk vendarle ni tako imenovani Ivan Grozni oziroma zloglasni sadistični stražar iz koncentracijskega taborišča Treblinka. Po vrnitvi v ZDA in pridobitvi ameriškega državljanstva so ga leta 1977 ameriške oblasti spet obtožile, da je bil "Ivan Grozni". Leta 1981 pa so mu odvzeli državljanstvo in ga izročili Izraelu, kjer je bil leta 1988 obsojen na smrt, leta 1993 pa izpuščen.

John Demjanjuk naj bi v koncentracijskem taborišču Sobiboru brez milosti moške, ženske in otroke potiskal v plinske celice. © Reuters

 
Šest let kasneje so ga ZDA znova obtožile, sodišče pa je leta 2002 ugotovilo, da obtoženi ni predstavil nobenih dokazov, da je med drugo svetovno vojno res bil v nemškem ujetništvu. Leta 2004 so mu zato že v drugo odvzeli ameriško državljanstvo in odločili, da se ga lahko izroči Poljski, Ukrajini ali Nemčiji. Ponudbo je marca letos sprejelo nemško tožilstvo v Münchnu in izdalo nalog za aretacijo. Sredi aprila so ameriški imigracijski agenti Demjanjuka zvlekli iz hiše skupaj z invalidskim vozičkom, a so ga izpustili, potem ko je prizivno sodišče odločilo, da lahko deportacija počaka do konca prizivnega postopka. Vrhovno sodišče ZDA je nato 7. maja zavrnilo obravnavo Demjanjukovega primera in izdan je bil nov nalog za deportacijo, ki so ga uveljavili v ponedeljek zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.