Svet
5 ogledov

Načrt umora filipinske predsednice

Predsednici grozi atentat. Žurnal24 main
Filipinske varnostne sile sumijo, da teroristične skupine načrtujejo umor predsednice Glorie Arroyo.

Filipinska predsednica Gloria Arroyo je odpovedala turnejo po severnih provincah države, ki je bila napovedana za petek. Razlog naj bi bila poročila o zaroti, katere cilj naj bi bil njen umor.

Vodja varnostnih sil general Romeo Prestoza je povedal, da za zaroto stojijo muslimanski skrajneži iz skupin Džamaja Islamija in Abu Sajaf.

Abu Sajaf je najmanjša, a najbolj nasilna muslimanska uporniška skupina na jugu Filipinov. ZDA in Filipini so jo zaradi domnevne povezave s teroristično mrežo Al Kaida uvrstili na seznam terorističnih organizacij. Teroristična organizacija Džamaja Islamija, ki deluje v več državah, pa naj bi bila poleg bombnih napadov na Baliju leta 2002, v katerih sta umrla 202 človeka, odgovorna tudi za napade na hotel Marriott leta 2003 in avstralsko veleposlaništvo leta 2004 v Džakarti. Prevzela je tudi odgovornost za trojni napad na restavracije na Baliju leta 2005, v katerih je umrlo 26 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.