Svet
7 ogledov

Načrtovali naj bi napade na navijače

Protiteroristične racije v Bruslju Profimedias
Belgijske varnostne sile so tri mesece po terorističnih napadih v Bruslju izvedle več deset protiterorističnih racij, pri čemer so zaslišali 40 in aretirali 12 ljudi.

Sumijo jih načrtovanja terorističnih napadov, pri čemer so ocenili, da je bilo glede na izsledke preiskav potrebno "takojšnje posredovanje", drugih podrobnosti pa belgijsko zvezno tožilstvo javnosti ni sporočilo. 

Grožnje povezane z EP

Flamska televizija VTM je poročala, da so bile aretacije posledica domnevne grožnje napada v povezavi z današnjo belgijsko-irsko nogometno tekmo evropskega nogometnega prvenstva v francoskem Bordeauxu. 

Protiteroristične racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Tarče groženj naj bi bili nogometni navijači, ki bi si tekmo ogledali na javnih prostorih v Belgiji, v bližini katerih naj bi jih opazili v petek zvečer. 

Racije v 16 okrožjih

Policija je racije izvedla v 16 okrožjih, večinoma okoli Bruslja, vključno z bruselskim okrožjem Molenbeeck, kjer so se v preteklosti zadrževali džihadisti. 

Protiteroristične racije v Bruslju | Avtor: Profimedias Profimedias

Belgijske oblasti niso zvišale stopnje ogroženosti, kljub temu, da so v preteklih dneh zaznali več groženj. 

V petek zvečer so povečali varovanje štirih ministrom, vključno s predsednikom vlade Charlesom Michelom.

Napadalci na poti iz Sirije v Evropo

Belgijska policija je sporočila, da je prejela tudi svarilo, da je skupina skrajnežev iz Islamske države zapustila Sirijo in je na poti v Evropo, kjer načrtuje nove napade v Belgiji in Franciji. 

Protiteroristične racije v Bruslju | Avtor: Profimedias Profimedias

Neimenovani varnostni vir je za belgijski časnik DH v sredo povedal, da je "skupina zapustila Sirijo en teden in pol nazaj, z namenom, da pride v Evropo preko Turčije in Grčije s čolni brez potnih listov".  

Napadi v Parizu in Bruslju povezani

Medtem so v Belgiji prijeli belgijskega državljana Youssefa EA, ki je osumljen, da je sodeloval pri pripravi marčevskih terorističnih napadov. 

Preiskovalci ocenjujejo tudi, da so bili načrtovalci napadov v Parizu in Bruslju povezani, saj je več samomorilskih napdalcev, ki so sodelovali v pariških napadih prišlo iz Belgije, nekatere bombe pa so bile sestavljene v Bruslju.

Protiteroristične racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:01 19.junij 2016.

    Komentar Andreja Stareta na tekmi med Belgijo in Irsko ; Policija je aretirala 12 BARABINOV ,ki so hoteli izvest teroristično akcijo ! Poslušaj Stare ,barabini so tisti,ki na RTVS zaposlujejo takšne nakladače in nesposobne komentatorje in jih plačujejo s prispevki ...prikaži veči državljanov ! Toliko o barabinih !