Svet
12 ogledov

Načrtovali smrtonosen napad 31. decembra

Sarajevo EPA
Tožilstvo BiH sporoča, da so islamisti pripravljali smrtonosen napad v zadnjem letošnjem dnevu, v katerem bi umrlo več sto ljudi.

Tožilstvo BiH spodoča, da so pred dnevi prijeti islamisti pripravljali smrtonosen napad v Sarajevu 31. decembra.

Kot smo poročali so policija in tajne službe BiH 22. decembra na območju Sarajeva prijele 11 oseb, ki so osumljene terorističnih dejavnosti in povezav s skrajnimi islamskimi skupinami, med drugim z Islamsko državo.

Že tedaj je hrvaška tiskovna agencija Hina poročala, so imeli prijeti stike z radikalnimi skupinami, posebno s strukturami IS in osebami na bojiščih v Siriji in Iraku.

Cilj: pobiti čim več ljudi

Tožilstvo BiH je v četrtek zahtevalo enomesečni pripor za osem od 11 moških, ki jih je prijela policija v torek med operacijo. Sodišče BiH je to zahtevo danes sprejelo, tako da bodo ostali v priporu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Državni tožilec Dubravko Čampara je danes v obrazložitvi zahteve na sodišču prvič potrdil, da obstajajo informacije, da so osumljenci za silvestrovo načrtovali v Sarajevu bombni napad, v katerem bi umrlo več sto ljudi. Njihov cilj naj bi bil ubiti čim več ljudi.

Načrtovali so, da bodo podtaknili eksplozivno napravo pod policijski avtomobil na enem od krajev, kjer bi bilo veliko ljudi. Eksploziva sicer niso našli, je pa to za tožilstvo dodaten argument, zakaj morajo ostati v priporu, da ne bi uničili dokaznega materiala.

Odvetniki osumljencev obtožbe označujejo za absurdne in trdijo, da tožilstvo nima dokazov.

Za očitana dejanja jim grozi najmanj deset let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.