Svet
15 ogledov

Načrtovali so napade med nogometnim prvenstvom

Terorist Abrini Belgijska policija
Bruseljski in pariški napadalci so načrtovali napade v času letošnjega evropskega nogometnega prvenstva v Franciji. Belgijsko glavno mesto ni bilo v njihovem načrtu.

Osumljenec Mohamed Abrini, ki so ga belgijske oblasti prijele v  petkovih protiterorističnih akcijah, naj bi razkril, da so teroristi pripravljali napade v času evropskega nogometnega prvenstva, ki se začne 10. junija letos s tekmo med Romunijo in gostiteljico Francijo. Preiskovalci še preverjajo njegove trditve, navaja CNN. Informacijo je objavil tudi francoski časopis Liberation, ki se sklicuje na vire med preiskovalci. 

Po prijetju Salaha Abdeslama v Bruslju in potem, ko je njegov odvetnik potrdil, da prijeti terorist sodeluje s policijo, so se njegovi pajdaši na prostosti zbali, da jim je policija tik za petami, zato so cilj svojega napada spremenili. Belgijske oblasti so sicer že konec tedna sporočile,da je 31-letni Abrini priznal, da je bil tretji sodelujoči v napadih na bruseljskem letališču. 

Bojazen, da bi si teroristi za tarčo lahko izbrali nogometne tekme v času evropskega prvenstva, je bila prisotna že pred razkritjem zadnjih podatkov. Novembra so teroristi pred stadionom, na katerem sta igrali Francija in Nemčija, izvedli tri samomorilske napade. Po pripovedovanju prič jim takrat na stadion kljub poskusom ni uspelo priti. 

Na računalniku bratov El Bakraoui so našli tudi dokumente, iz katerih je moč sklepati, da so teroristi ciljali tudi na pariški nakupovalni center La Defense in enega od katoliških društev.

Preberite tudi:

Abrini je eden od šestih, ki so jih policisti prijeli med petkovo akcijo v Bruslju. Belgijske oblasti so ga identificirale kot "moškega s klobukom" in s tem kot tretjega napadalca na letališču Zaventem. Dokazi DNK in nadzorni posnetki pa ga povezujejo tudi z novembrskimi napadi v Parizu.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 00:17 12.april 2016.

    Jaz želim , da jim uspe še veliko atentatov , tolko , da bodo Evropejci ponoirel in likvidiral v eni noći vse musliće ! Čaka se še samo kritićna masa, ki bo prišla z volitvami ali pa brez njih !