Svet
20 ogledov

Nad Berlusconijev zakon tudi ZN

Silvio Berlusconi Žurnal24 main
Sporni italijanski zakon, ki bi medijem prepovedal objavo dokumentov, pridobljenih od policije, je v nasprotju s svobodo izražanja in omejuje preiskovanje korupcije, pravi strokovnjak ZN Frank La Rue.

La Rue, posebni poročevalec Združenih narodov o človeških pravicah, je italijanski parlament pozval, naj sporni zakon popravijo oziroma ga umaknejo iz obravnave, saj so predvidene kazni za objavo neuradno pridobljenih policijskih dokumentov nesorazmerno visoke. V sedanji obliki bi namreč lahko okrnil uživanje določenih pravic, je opozoril. Italijanski zunanji minister Franco Frattini se je na njegove izjave že odzval, rekoč, da je bil "zelo zaskrbljen in presenečen“.

Berlusconi je znova dokazal tudi svoj sloves plejboja. Dejal je namreč, da moški iz južnoevropskih držav znajo ceniti lepa dekleta, in tuje veleposlanike pozval, naj jih nekaj pripeljejo v Italijo. "Pripeljite nam kdaj lepa dekleta. Tu jih bomo znali ceniti," je 73-letni Berlusconi dejal v Milanu na srečanju veleposlanikov in poslovnežev iz skoraj 30 sredozemskih držav.

Vlada Silvia Berlusconija je namreč predlagala zakon, ki bi novinarja oziroma časopis kaznoval s 400 tisoč evri, če bi objavil dokumente, kot so na primer prepisi prisluhov, močno pa bi omejil tudi samo prisluškovanje policistov, ki pa je ključno v boju proti mafijskim organizacijam. Prav te objave prisluhov pa so v hudo zagato spravile nekatere politike iz Berlusconijevih krogov ter tudi premierja samega.

V Italiji so v znak protesta včeraj stavkali praktično vsi novinarji v državi, ki jo je zajel medijski mrk, zakonski predlog pa je naletel na številne kritike tudi izven novinarskih krogov. Zaradi močnega odpora je vlada že pripravila omiljeno različico, ki jo je potrdil tudi senat, ter zakonske amandmaje. Na drugi strani vlada predlog zagovarja, da je medijsko sojenje barbarsko, zakon pa bi zaščitil zasebnost obtožencev.

Nov škandal
Državno tožilstvo v Rimu pa je prav danes tri vidne člane premierjeve stranke Ljudstvo svobode (PdL) obtožilo korupcije in ustanovitve tajne lože. S tem naj bi se dokopali do vpliva pri pomembnih političnih odločitvah in procesih. Preiskavo sprožile govorice o podkupninah pri gradnji kompleksa vetrnih elektrarn na Sardiniji.

Tožilstvo se je nato v teku preiskave dokopalo do podatkov, da so predstavniki PdL ustanovili nekakšno tajno ložo, s pomočjo katere naj bi se infiltrirali v različne visoke družbene kroge in poskušali na različne bolj ali manj podkupljive načine vplivati na pomembne politične odločitve. Vsa stvar naj bi po navedbah italijanskih medijev precej spominjala na prostozidarske lože.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.