Svet
13 ogledov

Nad Dalmacijo rekordne količine dežja

dež Saša Despot
Hrvaško jadransko obalo je v ponedeljek zajela močna nevihta, ki je ponekod prinesla rekordne količine dežja.

Tako so v Dubrovniku v 24 urah, do 8. ure davi, namerili 191 litrov dežja na kvadratni meter, je objavil hrvaški hidrometeorološki zavod. Zaradi neurja so bili deli mesta brez električne energije in internetnih povezav.

Reševali ljudi iz avtomobila

Večina dežja je na območju Dubrovnika padla v ponedeljek popoldan in zvečer, ko je v nekaj urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje. Običajno je najbolj deževen mesec v Dubrovniku november, ko pade povprečno 150 litrov dežja, je poročal novičarski portal Dubrovački dnevnik.
Gasilci v Dubrovniku so morali zaradi poplavljenih stanovanjskih in poslovnih objektov posredovati več kot 30-krat. Rešili so štiri ljudi, ki so obtičali v avtomobilu na poplavljeni cesti. Pogasili so tudi požar na transformatorski postaji, ki jo je zadela strela v Župi Dubrovački. Del prebivalstva je bil nekaj časa brez oskrbe z električno energijo.

Strela je zadela tudi infrastrukturo hrvaškega telekoma, kar je povzročilo težave pri povezavah s svetovnim spletom, telefoni in televizijskimi sprejemniki. Številni uporabniki so ostali brez svojih računalnikov. Iz dubrovniškega vodovoda so sporočili, da je treba vodo pred pitjem prekuhati.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.