Svet
11 ogledov

Nad Gadafija z mednarodno tiralico

Gadafi pogosto razburja mednarodno javnost. Tudi z nedavnim govorom na Generalni Žurnal24 main
Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za aretacijo libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Sodišče polkovnika Gadafija obtožuje zločinov proti človeštvu in izdajanja ukazov za napad na civilno prebivalstvo. To je storil po tem, ko se je februarja v Libiji začela vstaja proti njegovi vladavini, poroča BBC.

Tiralico je sodišče izdalo tudi za njegovima najbližjima pomočnikoma, sinom Saifom Al Islamom in vodjo obveščevalne službe Abdulahom Al Sanusijem. Tiralica v praksi pomeni, da te osebe lahko aretirajo, če zapustijo državo. Aretirajo jih lahko tudi v primeru, če Gadafijev režim izgubi oblast v Libiji.

Tiralice je maja zahteval glavni tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo. Ta trdi, da sodišče razpolaga z dokazi, da je polkovnik Gadafi osebno ukazal napade na neoborožene libijske civiliste ter da je odgovoren za aretacije in mučenje političnih nasprotnikov.

"Sodišče orodje Zahoda"
Libija je zahtevo sodišča že zavrnila. „Libija ne sprejema odločitve sodišča, ki je orodje Zahoda, ki želi preganjati voditelje tretjega sveta,“ je dejal libijski minister za pravosodje Mohamed al Kvamudi. „Vodja revolucije in njegov sin nimata nobenega uradnega položaja v libijski vladi in zato nista povezana z obtožbami sodišča,“ je še dodal.

Komentarjev 1
  • 1111 15:45 27.junij 2011.

    ...ma ne srat!!! vse te bedake v Haagu futramo, zato da se delajo norca iz celega sveta...vpoklicat na zatožno klop tudi američane, angleže, francoze...e takrat bo to neko sodišče...