Svet
7200 ogledov

Vsi govorijo o tej Izraelki

Rimon Kirsht zajem zaslona
V torek so jo pripadniki Hamasa predali izraelski strani. Zaradi njenega dejanja, ko je izstopala iz vozila teroristične organizacije, jo Izraelci slavijo. Premirje v Gazi se je medtem končalo.

V torek je bila med osvobojenimi talci tudi 36-letna Rimon Kirst. Ob izstopu iz vozila, s katerim so jo pripadniki Hamasa pripeljali na točko, kjer je potekala predaja talcev, je neustrašno gledala v oči oboroženega pripadnika Hamasa. 

Posnetek je vzbudil veliko zanimanja. Na družbenem omrežju X so komentatorji zapisali, da "ima pogled, ki ubija".

"Glejte, kako izraelska junakinja kljubuje maskiranemu teroristu Hamasa, ki nosi mitraljez," je zapisal drugi. 


Predstavnik vlade Eylon Levy je zapisal: "Ne igrajte se z izraelskimi ženskami".


Rimon Kirst je preživela v ujetništvu 53 dni. Pripadniki Hamasa so jo skupaj z možem zajeli v kibucu Mirim. Njen mož ostaja v ujetništvu. 

Nad Gazo znova letala, na ulicah streljanje in eksplozije

Izraelske sile so ob tem palestinsko gibanje Hamas obtožile kršitve premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela. Izraelska vojska je danes že pred iztekom dogovora poročala o sestrelitvi rakete, ki je bila izstreljena iz oblegane palestinske enklave, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je bila prva raketa, ki je bila izstreljena iz Gaze proti Izraelu v enem tednu. Sestrelili so jo približno eno uro pred koncem premirja, ki se je izteklo ob 7. uri po lokalnem oz. 6. uri po srednjeevropskem času.

Izraelsko letalstvo je kmalu po tej uri z letali napadlo sever Gaze, nad jugom enklave pa je znova slišati izraelske drone, poroča dopisnik francoske tiskovne agencija AFP.

Po navedbah očividcev in medijev, povezanih s Hamasom, je bilo danes na severu Gaze še pred iztekom dogovora moč slišati zvoke streljanja in eksplozij, nad območjem pa so bila aktivna letala in brezpilotni letalniki izraelskih sil.

Dogovor o začasnem premirju, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta, je bil v veljavi od minulega petka.

V tem času je v Gazo prvič po začetku izraelskega obleganja vstopila večja količina humanitarne pomoči, zgodilo pa se je tudi sedem izmenjav talcev in zapornikov. Zadnjo takšno izmenjavo sta Hamas in Izrael izvedla sinoči, ko je bilo v zameno za 10 izraelskih talcev izpuščenih 30 palestinskih zapornikov.

Obnovljeni izraelski napadi na Gazo terjali prve smrtne žrtve

Najmanj šest Palestincev je bilo ubitih v napadu izraelskega letalstva na mesto Rafa na skrajnem jugu Gaze, je za AFP potrdil tiskovni predstavnik tamkajšnjega notranjega ministra. Dva otroka pa sta bila ubita v mestu Gaza na severu, je za agencijo AFP dejal eden od zdravnikov v bolnišnici Al Ahli.

Po navedbah katarske televizije Al Jazeera na severu potekajo spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko. Izrael cilja tudi srednjo Gazo, kjer naj bi bilo ranjenih več civilistov.

Neimenovani viri so za AFP medtem pojasnili, da se pogovori o obnovitvi premirja pod pokroviteljstvom Katarja in Egipta nadaljujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 17:58 01.december 2023.

    Pravzaprav ves svet govori o genocidu s strani Izraela , ne pa o tej Izraelki , ki verjetno podpira ta genocid. Srečna naj bo , da je ostala živa , ker mnogi drugi niso imeli te sreče , tako Izraelci ...prikaži več kot Palestinci , le da je Palestinski upor samo glas ljudstva , ki izginja po zaslugi nekdanjih žrtev nacizma , danes pa niso nič boljši , oziroma še slabši , ker svet se ne upre Ameriškemu in Izraelskemu nacizmu, kot se je uprl nemškemu in noremu Hitlerju , ki danes sliši na ime Netanjahu.

  • rd2dmk2 14:52 01.december 2023.

    baba je tipu iz hamasa skušala dopovedat da naj dedeca čim dlje imajo pr sebi, da bo imela še mal miru inda bo s sosedom imela mir.. tolk. vi se pa mimike naučte..

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 14:20 01.december 2023.

    Usrano židinjo bi morali obesiti na kandelaber sredi Jeruzalema!