Svet
8 ogledov

Nad kriminal s komarjem

Po mnenju iznajditelja naprave Howarda Stapletona je komar prva zvočna naprava, Žurnal24 main
Evropska unija ne bo prepovedala posebne naprave za odganjanje nasilnih najstnikov, imenovane tudi komar. Naprava namreč sproža močne zvoke, ki motijo predvsem mlajše od 25 let.

Napravo, ki je v Veliki Britaniji postala pravi prodajni hit, vodje trgovin, bank in drugih ustanov nameščajo nad vhode stavb in želijo z njo odganjati nasilne mladostnike. Bistvena značilnost naprave komar je njen močan zvok, katerega frekvenca se giblje med 17 tisoč in 18 tisoč herzi. To pa naj bi bila tudi frekvenca, ki jo najbolj zaznajo ljudje, mlajši od 25 let.


Pozitivni rezultati komarja
Naprava že kaže pozitivne rezultate v angleškem Swindonu, kjer sta se po njeni namestitvi zmanjšala kriminal in vandalizem. Prav zato se za nakup komarja odloča vedno več trgovcev, tudi iz drugih evropskih držav. Po Nizozemski in Švici je naprava postala pravi prodajni hit tudi v Franciji, kjer pa se z njo ne strinjajo. Francoska socialistična stranka je tako že zahtevala njeno prepoved, saj po njihovem mnenju namestitev naprave pomeni, da so vsi mladi ljudje huligani in kriminalci.  

Bruselj: Vsaka država naj se odloči sama
Evropska komisija se kljub pozivom Belgije, naj prepove omenjeno napravo, ni odločila za prepoved, saj naj bi  odločitve o tem sprejemale posamezne države članice same. "Komar" namreč zaradi močnega zvoka že sproža vprašanja o svojem vplivu na okolico. Najranljivejši naj bi bili predvsem otroci, ti bi zaradi zvoka lahko imeli  močne glavobole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.