Svet
6 ogledov

Nad Libijo z brezpilotnimi letali

Letala "plenilec" naj bi napadala Gadafiju zveste sile, ki se vkopavajo v obramb Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je odobril uporabo brezpilotnih letal v Libiji, ki bodo vojaški operaciji za zaščito upornikov dala predvsem "večjo natančnost".

Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da naj bi šlo za "skromen prispevek" ZDA k prizadevanjem mednarodne koalicije, Obama pa je za zdaj zvezi Nato ponudil dve tovrstni letali.

Letala "plenilec" naj bi napadala Gadafiju zveste sile, ki se vkopavajo v obrambne položaje blizu civilistov. Ker lahko letijo nižje kot običajna bojna letala, so še posebej primerna za poseljena območja, saj je z njih bolje videti tanke in druge tarče, so sporočili iz Pentagona. Američani tovrstna letala sicer že uporabljajo na afganistansko-pakistanski meji.

Gates je znova zavrnil namige, da je vključitev ameriških brezpilotnih letal še en dokaz neuspešne operacije v Libiji, in zavrnil možnost, da bi Washington v državo poslal kopenske sile.

Libijo primerjala z Jugoslavijo
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala k potrpežljivosti glede mednarodnih prizadevanj proti režimu Moamerja Gadafija v Libiji in jih primerjala s posredovanjem v takratni Jugoslaviji leta 1999 zaradi Kosova. Spomnila je, da je zveza Nato leta 1999 kar 78 dni bombardirala tarče v Srbiji.

Ukrepi takratnega predsednika Slobodana Miloševića niso odnesli s položaja, so pa po njenih besedah zaščitili albansko prebivalstvo na Kosovu in sprožili dinamiko, ki je Miloševića nazadnje poslala pred haaško mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Clintonova je napade Gadafijevih sil na Misrato označila za nečloveške, vendar je poudarila, da se opozicija uspešno brani.

Misrata terjala že tisoč življenj
V Libiji se sicer spopadi nadaljujejo. Upornikom je uspelo prevzeti nadzor nad mejnim prehodom s Tunizijo, kar je eden redkih uspehov na zahodu države, hud boj pa še vedno poteka v tretjem največjem mestu Misrata. Po podatkih zdravnikov je v zadnjih tednih v mestu umrlo tisoč ljudi, v sredo tudi dva tuja fotoreporterja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.