Svet
16 ogledov

Nad napadom zgrožen cel svet

Oslo eksplozija Reuters
Svet je zgrožen nad napadom v Oslu. Sožalje je norveškemu kralju izrekel tudi slovenski predsednik. Norveški premier skuša pomiriti Norvežane.

Po današnjem napadu v Oslu je norveški premier Jens Stoltenberg napovedal odločen odziv oblasti z vsemi razpoložljivimi močmi. "Uporabili bomo vse razpoložljive sile, da se zaščitimo," je sodržavljanom zvečer po televiziji TV2 sporočil norveški premier. Na srečo predsednik vlade v času eksplozij ni bil na kritičnem mestu, je pa za danes zvečer sklical izredno zasedanje vlade.

Odzivi na napad

Na domnevni teroristični napad se je odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je države sveta pozval k še večjemu sodelovanju v boju proti terorizmu. Obama je med srečanjem z novozelandskim premierjem Johnom Keyem še dejal, da so današnji dogodki na Norveškem "opozorilo, da mora vsa mednarodna skupnost poskušati preprečiti tovrstno nasilje", piše STA.

Odzvali so se tudi v Berlinu, in sicer z "zgroženostjo in pretresenostjo", hkrati pa izrazili solidarnost z norveškim narodom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sožalje je norveškemu kralju Haraldu V. izrekel tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. "Z globoko pretresenostjo in žalostjo sem prejel novico o tragičnih dogodkih na Norveškem, ki so terjali dragocena življenja in povzročili resno škodo. Dovolite mi, da Vam ob tem v imenu vseh ljudi v Sloveniji in v svojem imenu izrazim iskreno sožalje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.