Svet
5 ogledov

"Nad nas so se spravili z mačetami"

Nasilje po nogometni tekmi v Egiptu
1/7
Reuters
Trg Rahrir se znova polni. Tokrat je Egipčane na ulice pognalo včerajšnje nasilje po nogometni tekmi, ki je terjalo 74 smrtnih žrtev in okoli tisoč ranjenih. Grozljive izpovedi preživelih navijačev.

V ozadju zverinskega nasilja po nogometni tekmi naj bi bili politični motivi: med žrtvami naj bi bili predvsem nasprotniki režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ki so ga lani zrušili z oblasti.

Na tisoče besnih navijačev se je danes zbralo pred notranjim ministrstvom, parlamentom in na trgu Tahrir. Želijo se maščevati, varnostne sile pa so jih že hotele razgnati s solzivcem.

Obljubam ne verjamejo

Oblasti poskušajo besne množice – številni še vedno niso našli svojih družinskih članov in prijateljev – pomiriti z obljubami o temeljiti preiskavi. Do zdaj so aretirali in zaslišali 52 oseb, na izredni seji se je sešel parlament. Razglasili so tudi tridnevno žalovanje.

Stali in gledali

Tisti, ki so bili na tekmi, so besni na policijo in vojsko, ki sta nekaj časa stali pri miru in dovolili nasilje.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu so navijači kluba Al Ahli z noži in kamenjem napadli navijače nasprotnikov. Vsi so hiteli proti izhodom, gazili so en čez drugega.

Nekaterim lokalnim medijem so priče povedale, da jih ob vstopu ni nihče preverjal, tako da so lahko s seboj prinesli nože, pištole in drugo orožje.

Eden od navijačev je dejal, da so se na njih spravili s kamenjem, mačetami in noži ter da so jih metali iz četrtega nadstropja stadiona.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.