Svet
17 ogledov

Nad Obamo zaradi Assangea

(Foto: Pixells) Žurnal24 main
Svetovni komite za zaščito novinarjev je zaradi WikiLeaksa pisal Baracku Obamu in Ericu Holderju. Zahtevajo, naj ustavijo morebitne načrtovane sankcije zoper Juliana Assangea.

Svetovni komite za zaščito novinarjev danes v pismu ameriškemu predsedniku Baracku Obami in glavnemu tožilcu Ericu Holderju izražajo zaskrbljenost nad poročili, ki jih dobivajo in kazenskim pregonom, ki ga zoper Juliana Assangea napoveduje vrh ameriške politike.

"Na podlagi vsega, kar vemo o teh dogodkih, vas pozivamo, da se temu izognete. Naša zaskrbljenost ne izhaja iz sprejemanja Assangeovih motivov. Seveda si želimo, da bi v celoti razkril svoje vire financiranja in podpore. A ustava zagotavlja pravico posameznika do objave informacij, ki so v interesu javnosti," pišejo.

Komite si prizadeva za zagotavljanje svobode in varnosti novinarjev po vsem svetu. Ob tem ocenjujejo, da je večino zaprtih novinarjev sankcija doletela prav zaradi objave informacije, ki jih vlade definirajo kot skrivnostne podatke. Dodajajo, da so v preteklosti ponosno izpostavljali primer ZDA kot primer dobre prakse in upajo, da ta primer tega ne bo spremenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.