Svet
3 ogledov

Nad policiste z molotovkami in opekami

Belfast, nemiri, policija, protestniki
1/3
Reuters
V Belfastu na Severnem Irskem so že drugo zaporedno noč divjali nemiri. Poškodovanih sedem policistov.

Protestantski izgredniki so policijo napadali z molotovkami in opekami, policisti pa so se odzvali s plastičnimi naboji in vodnim topom. Ranjenih je bilo sedem policistov, nasilje pa kljub temu ni bilo tako hudo kot noč poprej, ko je poškodbe utrpelo 32 policistov.

V nemire na severu Belfasta so bili vpleteni pretežno mladi, od katerih so imeli nekateri obraze pokrite z britanskimi zastavami. Izgredi so izbruhnili že v petek zvečer, ko je policija poskušala preprečiti tradicionalne pohode protestantskih Oranovcev skozi katoliški del mesta.

Množica je policiste napadla z molotovkami, palicami, pirotehničnimi sredstvi, opekami, steklenicami in celo mečem. 32 policistov je bilo poškodovanih, protestantski politik, ki je skušal mlade pomiriti, pa je zaradi poškodb pristal v bolnišnici.

V noči s petka na soboto je policija aretirala 22 ljudi, minulo noč pa 11.

Dodatne okrepitve policistov

Na Severnem Irskem 12. julij predstavlja pomemben datum, saj se na tisoče protestantov iz reda Oranovcev takrat s pohodi spominja zmage protestantskega kralja Viljema Oranskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni leta 1690.

V pričakovanju vsakoletnih napetosti ob tradicionalnih pohodih so na Severno Irsko poslali več kot 600 policistov iz drugih delov Velike Britanije, po izgredih v petek pa so jih v soboto tja napotili še 400.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.