Svet
9 ogledov

Nad prebeglim Kuso Lockerbie

Uporniki so po nekaj dneh znova zapustili Ras Lanuf. "Ni panike," pravijo njihov Žurnal24 main
Prebegli libijski zunanji minister Musa Kusa v Veliki Britaniji ne bo imel imunitete. Grozi mu sojenje za teroristični napad na Lockerbie.

Iz Velike Britanije so sporočili, da libijskemu zunanjemu ministru za prebeg niso ponudili imunitete. Musa Kusa, libijski zunanji minister, je namreč včeraj nepričakovano prispel v London.

Govorec za libijski režim je sporočil, da je Kusa res prebegnil, v Veliko Britanijo pa je z zasebnim letalom priletel iz Tunizije, kjer naj bi se zdravil.

Britanska vlada zanika, da je imela kaj pri organizaciji prebega in da za njegove namere niso vedeli, dokler se ni prikazal v državi.

Države pa Kusa morda ni izbral najbolj pametno, saj je škotsko tožilstvo že podalo zahtevek za razgovor z njim. V času, ko je Libija nad škotskim mestom Lockerbie strmoglavila ameriško letalo, je bil Kusa namreč vodja obveščevalnih služb.

Kusa pobegnil v najslabšem trenutku
Zunanji minister Libije Musa Kusa, ki je še pred dnevi rohnel proti vmešavanju v notranje razmere njegove države, je sinoči prebegnil v London. Blamaža za Gadafija je še toliko večja, ker je bil Kusa nekdanji visoki obveščevalec in eden najzaslužnejših, da se je Libija v preteklih letih iz popolnoma izolirane države prelevila v pomembno trgovinsko partnerico zahodnih držav.

Poznal naj bi tudi marsikatero skrivnost o Gadafijevem režimu, ki bi lahko pomagala zahodu pri njegovem strmoglavljenju, čeprav analitiki opozarjajo, da bo Gadafi po prebegu Kuse znova posegel po rigoroznih vzvodih.

Al Jazzera poroča, da je poleg Kuse Gadafija zapustilo še več pomembnih članov njegove administracije. Med njimi naj bi bil predsednik naftne korporacije Shokri Ghanem, vodja obveščevalne službe Abuzeid Dorda in diplomat Abdelati al-Obaidi.

Musa Kusa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

CIA na terenu v korist upornikov
Več ameriških medijev pa je sklicujoč se na vir znotraj administracije Baracka Obame potrdilo, da je ameriški predsednik že pred časom podpisal ukaz o tajni pomoči libijskim upornikom proti samodržcu Moamerju Gadafiju.

Z ukazom je pooblastil Cio, da na različne načine stopi v stik z uporniki, jim denimo pomaga pri orožju in obveščevalni dejavnosti. Ali takšna pomoč že dejansko poteka, ni znano, Bela hiša pa je včeraj zanikala, da bi upornikom že dostavljala orožje. New York Times sicer poroča, da je Cia v Libijo infiltrirala majhne skupine operativcev, ki skupaj z britanskimi vohuni zbirajo podatke o uspešnosti letalskih napadov koalicijskih sil na Gadafijeve sile.

Uporniki sem in tja
Medtem so vladne sile na tleh še vedno v ofenzivi proti upornikom, ki so se včeraj umaknili iz treh mest, tudi naftnega vozlišča Ras Lanuf. A slabo oboroženi uporniki iz tega ne delajo drame. Pravijo, da bodo počakali na težko orožje, s katerim se bodo lahko učinkovito spopadli z Gadafijevo vojsko.

"Če napredujemo 50 kilometrov ali se umaknemo 50 kilometrov ... Libija je velika država. Že naslednji dan se bomo vrnili,"
je dejal predstavnik upornikov v njihovi prestolnici Bengazi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.