Svet
28 ogledov

Nad primanjkljaj z davkom na seks

Prostitutke v nemškem mestu Dortmund morajo plačati "davek na užitek". (Foto: Žu Žurnal24 main
Oblasti v nemškem mestu Dortmund so se odločile, da bodo zaradi skoraj 100 milijonov evrov velike finančne luknje v mestni blagajni uvedle davek na prostitucijo.

Novi "davek na užitek" bo tako od prostitutk zahteval plačilo šestih evrov davka za vsak dan (prostitutke morajo kupiti "dnevno karto"), ko bodo opravljale najstarejšo obrt. Če se bodo davku izogibale, bodo morale plačati kazen.

Dortmundske oblasti predvidevajo, da bodo z davkom v mestno blagajno na leto zbrale dodatnih 750 tisoč evrov.

"Dortmund ima tako kot druga nemška mesta finančne probleme," je za Reuters dejal mestni tiskovni predstavnik Mihael Meinders. "Razmišljali smo o različnih načinih obdavčevanja prostitucije, ampak ta se nam je zdel najbolj praktičen."

Davek je stopil v veljavo avgusta letos, prve "dnevne karte" pa so bile na voljo šele v začetku tega tedna. Eden izmed alternativnih predlogov, ki pa v mestnem svetu ni dobil podpore, je bil, da bi moral vsak obiskovalec dortmundske rdeče četrti plačati evro ali dva.

V Nemčiji davki na prostitucijo niso tako neobičajni. Tam je namreč prostitucija zakonita in prostitutke morajo plačati davek na svoj dohodek. Köln je leta 2004 tako uvedel "davek na užitek" za vse prostitutke, in sicer v letni višini 150 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.