Svet
15 ogledov

Nad varčevalne ukrepe z lastno valuto

Filettino
1/5
EPA
Manjše mestece vzhodno od Rima je razglasilo neodvisnost in začelo tiskati svoj denar. Oblikovali so tudi svoj grb, župan pa je prepričan, da ni razloga, da jim ne bi uspelo iti po poti San Marina.

Oblasti v Filettinu protestirajo proti varčevalnim ukrepom, ki jih je odredila italijanska vlada. Kraj ima 550 prebivalcev, zaradi varčevalnih ukrepov pa bi se morali pridružiti sosednjemu Treviju.

Župan Luca Sellari, ki mu grozi izguba službe, se je domislil rešitve. Mesto je razglasilo neodvisnost in uvedlo novo valuto, ki jo je poimenoval Fiorito. Na zadnji strani bankovcev je njegova slika. Denar že uporabljajo v lokalnih trgovinah, popularni pa so tudi med turisti, ki so preplavili oičajno mirne ulice mesta.

Župan je navdušen nad odzivom. Poleg bankovcev so si omislili tudi svoj grb in spletno stran. Kaj lahko se zgodi, da bo njegovemu zgledu sledilo še več manjših mest, ki se jim obeta podobna usoda.

Odločitev za neodvisnost je mestu prinesla mednarodno slavo. V mesto so pripotovale številne televizijske ekipe, med drugim tudi iz Rusije. Sellari optimistično zre v prihodnost, saj je bila Italija, kot pravi, v preteklosti sestavljena iz več manjših držav. Za zgled si je vzel San Marino, ki še danes vztraja, zato si pravi, zakaj ne bi uspelo tudi Filettinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.