Svet
8 ogledov

Nad vrtino z žogicami za golf

1/5
Ameriška vlada zaradi izliva nafte stopnjuje kritike in pritisk na podjetje BP, poleg tega pa naj bi celo preiskovali možnosti za kazenski pregon. Jutri se bodo vrtine lotili celo z žogicami za golf.
BP vedeli za nezanesljiv ventil
Christopher Young iz družbe Transocean, ki je bila odgovorna za varnost na potopljeni naftni ploščadi, je v poročilu družbi BP leta 2004 zapisal, da ventil zmanjšuje odpornost celotnega varnostnega sistema, kar posledično povečuje tveganje.

In BP? Po poročanju Washington Posta so pri BP vedeli za nezanesljiv ventil, vendar niso ukrepali in so obdržali "začasni" ventil. Transocean in BP sedaj obtožujejo eden drugega. Predstavnik BP je celo zatrdil, da je za katastrofo odgovorno podjetje Transocean, češ da niso podali omenjenega poročila.

Ameriški predsednik je v rednem sobotnem nagovoru British Petroleum (BP) obtožil, da jim je odpovedal sistem odgovornosti. Kljub temu je vlada obsojena na sodelovanje s podjetjem, ki ga kritizira. "Dostop do mesta nesreče je v rokah tehnologije, ki so jo uporabljali za vrtanje in je v rokah zasebnega sektorja. Oni so oči in ušesa operacije tam spodaj," je zatrdil Thad Allen, poveljnik ameriške obalne straže.

Jeza lahko spodnese demokrate
Z zbiranjem podatkov o izlitju je po poročanju ameriških medijev začelo tudi tožilstvo, kar kaže na možnost kazenskega pregona. Poleg tega je bilo pričakovati neodvisne komisije, ki bo preučila vzroke za nesrečo in podala poročilo za večjo varnost ploščadi. Bela hiša bo prejela poročilo po šestih mesecih, torej po kongresnih volitvah, kjer bi lahko demokratska večina padla zaradi jeze volivcev, da niso ukrepali in preprečili katastrofe.

Nad vrtino z žogicami za golf
Podjetje BP se bo sicer jutri vrtine, iz katere neusmiljeno izteka nafta, lotilo z vbrizgavanjem visoko viskozne tekočine. V rokavu pa imajo še en adut, s katerim bodo poskusili zamašiti velikanski ventil, ki bi moral v primeru nesreče zaustaviti iztekanja, a ne deluje. Z visoko hitrostjo naj bi vanj izstrelili delčke avtomobilskih gum, žogice za golf in drug material. Še vedno se sicer nadaljuje vrtanje vzporedne vrtine, ki pa naj bi bila končana šele avgusta.

S količino nafte, ki iz vrtine izteče v slabem mesecu, bi po izračunih lahko napolnili sto šolskih telovadnic.

BP med drugim priznava, da s pritrditvijo cevi na eno izmed mest izpusta in speljevanjem nafte na tankerje na površini zajamejo precej manj nafte od prvotnih ocen. Skozi cev sicer dnevno zajamejo okoli 216 tisoč litrov surove nafte.

Naftni madež je že dosegel nekatera območja z občutljivimi ekosistemi. Ekološka škoda zaradi izlitja bo po mnenju poznavalcev nepredstavljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.