Svet
10 ogledov

Nad zaveznike tudi s kavo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Med drugo svetovno vojno so nacisti načrtovali uboje vojakov zavezniških sil tudi z zastrupljeno kavo, čokolado in cigaretami, razkrivajo dokumenti britanske obveščevalne službe MI5.

Britanska obveščevalna služba je namreč le dva meseca pred koncem druge svetovne vojne, marca leta 1945, aretirala štiri nemške tajne agente v francoskem mestu Sveti Quentin, ki so prileteli iz Stuttgarta. Med njimi je bila tudi ženska. Njihova zaslišanja so prinesla zanimiva odkritja.

Med drugim bi tako v načrtovanih terorističnih akcijah sodelovale tudi ženske, ki bi v žepnih ogledalcih skrivale posebne bakterije, s katerimi bi okužile vojake zavezniških sil.

Druga svetovna vojna je trajala od leta 1939 do leta 1945. V vojni je umrlo 60 milijonov ljudi, ranjenih pa je bilo 35 milijonov.

Najprej cigarete, nato hitra smrt
Tajni agenti pa bi bili opremljeni tudi s številnimi strupi. Kot piše v poročilu zaslišanj, ki jih povzema britanski Daily Telegraph, bi nacistični tajni agentje na vlakih svojim tarčam najprej ponudili strupene cigarete, ki bi sprožile glavobol.

Tega pa bi "ublažili" s strupenimi tabletami, ki bi jih imeli shranjene v steklenici Bayerjevega aspirina. "Smrt bi nastopila deset minut po zaužitju," piše v poročilu.

Poleg tega bi agentje na kljuke, knjige in police posipali poseben prašek s strupom. V cigaretne vžigalnike pa so namestili kroglice premera enega milimetra. Ob njegovem vžigu se bi sprožil dim, ki bi "ubil vsakogar, ki bi bil v bližini". Poročilo še navaja, da so bili za zastrupitev pripravljeni tudi kavni izdelki, sladkor in nemška čokolada Sarotti.

Tarča tudi Nemci sami
Da tarča strupenih izdelkov niso bili samo vojaki zavezniških sil, ampak tudi Nemci sami, pa dokazuje nemški dokument iz februarja leta 1944. Slednji poroča, da so Poljaki pri zastrupitvi Nemcev uporabili strupeno kremo, ki je bila shranjena v embalaži Nivee.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.