Svet
7 ogledov

Nadaljevanje Balkanskega bojevnika

Darko %C5%A0ari%C4%87 Žurnal24 main
Italijanska policija razbila mafijski združbi. Aretacije v Italiji, Srbiji, Črni gori. Prijeli tudi mlajšega brata zloglasnega Darka Šarića.

Ljubljansko okrožno sodišče je danes končalo preiskavo v zadevi Balkanski bojevnik in spis poslalo na tožilstvo. Tožilstvo ima do prihodnjega četrtka čas, da vloži obtožnico ali pa odstopi od pregona.

Devet osumljenih v priporu
Spomnimo. Akcija Balkanski bojevnik je stekla 25. maja, ko so prijeli Dragana Tošića. Ta naj bi vodil slovenski del narkokartela tako imenovanega kokainskega kralja Darka Šarića in 13 njegovih domnevnih sodelavcev.

Po končanih zaslišanjih je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu, zoper dva pa tožilstvo ni podalo predloga za pripor. Po izteku enomesečnega pripora je sodišče dvanajsterici podaljšalo pripor oziroma hišni pripor za dva meseca, nato pa vrhovno sodišče konec avgusta še za tri. Junija so zagovorniki obdolženih podali zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar jim vrhovno sodišče ni ugodilo.

Na začetku julija je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča izdala sklep o uvedbi preiskave, na kar so se zagovorniki obdolžencev pritožili, a jih je sodišče zavrnilo. S tem je preiskava tudi začela formalno teči. Ker je najdaljši možni rok pripora brez obtožnice pol leta, mora tako tožilstvo do 25. novembra odločiti, ali jo bo vložilo ali ne.

Nove aretacije
Nadaljevanje Balkanskega bojevnika. V akciji italijanske policije je sodelovalo več kot 300 preiskovalcev protimafijske enote policije. Priprli so več kot sto ljudi.

Aretacije naj bi po prvih vesteh potekale tudi v Sloveniji. Drago Menegalija je za zurnal24.si to že zanikal.

Kot poročajo številne agencije, podrobno pa tudi srbski mediji, sta bili na udaru dve različni kriminalni združbi, ki sta se ukvarjali zlasti s preprodajo kokaina. Prva je delovala na italijanskem območju, druga pa izven meja Italije. Ta naj bi imela razvejane lovke tudi v Sloveniji.

Policisti naj bi v zadnji akciji aretirali zlasti osumljence na območju Italije, Srbije in Črne gore. Vsi naj bi bili povezani z zloglasnim Darkom Šarićem, ki je še vedno na begu. Med aretiranimi je tudi njegov mlajši brat Duško Šarić, ki so ga prijeli v Črni gori, in sicer na podlagi Interpolove tiralice iz Italije. Osumljen je sodelovanja preprodaje kokaina.

Po zaključeni akciji je vodja srbskega tožilstva za organizirani kriminal povedal, da je akcija sprožena s strani italijanske agencije za boj proti organiziranemu kriminalu in da naj bi do aretacij prišlo tudi na območju Slovenije. Drago Menegalija, tiskovni predstavnik slovenske policije za področje kriminalitete, je njegove besede za zurnal24.si že zanikal. "Pri nas teh aktivnosti danes ni."

Šarić še vedno na begu
Darko Šarić, ki je na begu že več kot eno leto, je osumljen vodenja kriminalne združbe, ki je želela iz Latinske Amerike v Evropo pretihotapiti več kot dve toni in pol kokaina. Poleg tega ga obtožnica bremeni tudi nezakonitega pranja denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.