Svet
18 ogledov

Nadaljujejo iskanje še 20 pogrešanih

Potapljajoča se Costa Concordia 21. januarja 2012 Reuters
Reševalci so danes po krajši prekinitvi nadaljevali iskanje približno 20 pogrešanih s križarke Costa Concordia, ki je pred dobrim tednom nasedla pred toskansko obalo. Iskanje so morali namreč ponoči prekiniti, potem ko se je ladja znova premaknila.

V soboto so reševalci našli novo truplo, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na 12. Iskanje približno 20 pogrešanih se nadaljuje že deveti dan, vendar je glede nizko temperaturo morja vse manj upanja, da bi še našli preživele. "Potrebovali bi čudež," je dejal tiskovni predstavnik italijanske obalne straže Cosimo Nicastro.

Pomembne informacije o tem, kaj se je dogajalo 13. januarja, bi lahko dala črna skrinjica, a je kapitan Francesco Schettino dejal, da ta že dva tedna pred nesrečo ni delovala.

"Prosili smo za popravilo, vendar se to ni zgodilo," je kapitan povedal v pogovoru s toskanskimi tožilci. Preiskovalci sedaj upajo, da jim bo več odgovorov o tem, kaj je v času nesreče počel kapitan, dal drug zapisovalnik podatkov o plovbi.

Nasedli, ker so želeli pomahati turistom

Schettino naj bi preiskovalcem dejal, da naj bi bil pozdrav pristanišču za večjo publiciteto, kot je to bilo v primeru Giglia, del politike lastnika ladje Costa Concordia. Vendar pa je te navedbe lastnik nesrečne ladje že zanikal.

"To naj bi naredili že teden dni prej, vendar se za to zaradi slabega vremena nisem odločil," naj bi Schettino še dejal po poročanju italijanskega dnevnika Corriere della Sera.

Na ladji Costa Concordia, ki je v noči na 13. januar kmalu po začetku sedemdnevnega križarjenja po Sredozemlju nasedla ob toskanski obali, je bilo več kot 4200 potnikov in članov posadke. Kapitan je, kot kaže, ladjo zelo približal kopnemu, ker naj bi želel pozdraviti turiste na obali, vendar je pri tem ladja zadela čer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.