Svet
5 ogledov

Nadškof obtožen korupcije

Crescenzio Sepe. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Neapeljskega nadškofa preiskujejo zaradi obtožb o korupciji.

67-letni Crescenzio Sepe naj bi med letoma 2001 in 2006, ko je v Vatikanu deloval kot prefekt kongregacije za evangelizacijo narodov, s spornimi nepremičninskimi posli zaslužil poltretji milijon evrov. Poleg Sepeja sta v tokratno preiskavo vključena tudi nekdanji italijanski prometni minister Pietro Lunardi in podjetnik Diego Anemone.

Lunardi in Sepe naj bi namreč sodelovala v poslih gradnje in prodaje objektov, ki so bili povezani z velikimi dogodki. Kot primer italijanski mediji navajajo izgradnjo prostora, v katerem so organizirali sestanek G8 na otoku Maddalena, na koncu pa se je dogodek odvijal v L'Aquilli. V spornih poslih naj bi sodeloval tudi italijanski poslovnež Diego Anemone, ki naj bi bil ključna oseba v omenjenem korupcijskem škandalu.

Na poročanje medijev se je odzval tudi Vatikan. Kot je poudaril tamkajšnji tiskovni predstavnik Federico Lombardi, na Svetem sedežu upajo, da se bo zadeva razčistila in pojasnila v najkrajšem možnem času. Ob tem je dodal, da upa, da bosta tako kardinal Sepe kot Vatikan oprana vsakega dvoma, da sta ravnala protizakonito. V Vatikanu so zagotovili, da je nadškof Sepe pripravljen na popolno sodelovanje z italijanskimi oblastmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.