Svet
29 ogledov

Nadzor na meji z Avstrijo še nadaljnje tri mesece

Avstrija meja EPA
Evropska komisija je Svetu EU priporočila, naj državam članicam dovoli trimesečno podaljšanje začasnega nadzora na nekaterih notranjih schengenskih mejah.

Priporočilo Evropske komisije velja za meje v Avstriji, Nemčiji, na Danskem, Švedskem in Norveškem. Komisija meni, da pogoji iz časovnega načrta, ki omogoča vrnitev k normalnemu delovanju schengenskega območja, kljub postopni stabilizaciji razmer in sprejetju vrste ukrepov, ki jih je Komisija predlagala za boljše upravljanje zunanjih meja ter za zaščito schengenskega območja, še niso v celoti izpolnjeni. Nadzor mora biti usmerjen in omejen v obsegu, pogostosti, kraju in času na tisto, kar je nujno potrebno, dodajajo v komisiji.  

V zadnjih mesecih je sicer bil dosežene pomemben napredek glede zaščite in boljšega upravljanja zunanjih meja ter zmanjšanja neregularne migracije. Izpostavili so več sprememb, ki pripomorejo k boljši zaščiti zunanjih meja EU, med drugim novo evropsko mejno in obalno stražo, vzpostavitev sistema žariščnih točk, prihajajoče sistematično preverjanje podatkov o osebah, ki prečkajo zunanjo mejo. Ob tem dodajajo, da je izjava EU in Turčije povzročila občutno zmanjšanje števila migrantov brez urejenega statusa in prosilcev za azil, ki prihajajo v EU. 

Izpostavljajo pa znatno število migrantov brez urejenega statusa in prosilcev za azil v Grčiji ter nestabilne razmere na zahodnobalkanski poti. Slednje predstavlja potencialno tveganje sekundarnega gibanja. 

Nekateri ukrepi, ki jih opredeljuje časovni načrt, zahtevajo več časa za celotno izvedbo in doseganje pričakovanih rezultatov. S februarjem 2017 bo evropska mejna in obalna straža s svojim delovanjem pomagala Grčiji na njeni severni zunanji meji. Do sredine marca je po mnenju komisije treba v Grčiji postopoma ponovno vzpostaviti popolno uporabo dublinskih pravil. Kljub pomembnemu napredku, pa tekoče delo in razmere na terenu kažejo na trdovratnost teh izjemnih okoliščin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.