Svet
4 ogledov

Nadzor spleta vse bližje

Mobilni operaterji že razmišljajo, da bi dostop do Facebooka, Skypa ali YouTuba Žurnal24 main
Časi popolnoma enakovredne obravnave vseh strani in storitev se bližajo koncu.

“Vprašanje nevtralnosti interneta je danes eno od ključnih vprašanj svobode govora,meni ameriški senator Al Franken.

Oglasil se je pred včerajšnjim glasovanjem o nevtralnosti interneta ameriške Zvezne komisije za komunikacije (ZKK). Glasovanje se je, po našem času, izvedlo v noči na danes.

Vsi obravnavani enako
Predsednik ZDA Barack Obama poskuša prek ZKK zavarovati nevtralnost interneta, za katero se ves čas tudi zavzema. Nevtralnost pomeni, da imajo, tako kot zdaj, vse (legalne) strani in storitve na voljo enako količino pasovne širine – vse imajo možnost delovati enako hitro. Do zdaj so bili na primer video na YouTube, spletna stran CNN, Facebook in prenašanje datotek prek spleta obravnavani enakovredno. Nekateri ponudniki interneta pa želijo zdaj zaradi preobremenjenosti infrastrukture prednostno obravnavati nekatere strani in storitve, drugim pa, vsaj v času velike preobremenjenosti, znižati hitrost prenosa. Težava je v tem, da pravila, ki naj bi v ZDA to preprečila, dopuščajo nekatere izjeme.

Posebna mobilna pravila
Če ZKK sprejme pravila za nevtralnost interneta, bo njegovim ponudnikom hkrati dovolila tudi prednostno obravnavo posameznih strani proti plačilu. Tako se bodo nekatere storitve znašle na tako imenovanem hitrem pasu, čeprav se obravnava preostalih ne bo spremenila.

Poleg tega bodo posebna pravila v ZDA veljala tudi za mobilne ponudnike interneta. Ti bodo tako lahko preprečili dostop do storitev, ki konkurirajo tistim, ki jih ponujajo in tržijo sami. Zagovorniki spletne nevtralnosti njeno “uzakonitev” tako že označujejo za lažno.

Poročilo o spletni nevtralnosti se pripravlja tudi v Evropski uniji. Evropska komisija naj bi ga predstavila še letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.