Svet
45 ogledov

Nadzor že tudi pri nas

Pristojne službe so sicer zaradi pojava dioksina v krmi v petek zaprle približno Žurnal24 main
Dioksini v krmi. Evropska komisija od Nemčije zahteva podatke o tem, ali so bila sporna živila izvožena.

Takojšnji škodljivi učinki dioksina v krmi na zdravje ljudi so manj verjetni. Tako ocenjuje Urška Blaznik z inštituta za varovanje zdravja, a dodaja, da nima podatkov o vsebnosti vsote dioksinov v jajcih kokoši, ki so jih hranili z onesnaženo krmo.

“Toksičnost dioksinov, ki smo jim izpostavljeni prek hrane, je povezana s količino, akumulirano prek celega življenja,” pojasnjuje. Takojšnji škodljivi učinki za zdravje so po njenih besedah največkrat posledica industrijskih nesreč. Dioksin povzroča več bolezni, tudi raka in spontani splav.

Nevarna jajca in meso

Salmonela. Zaradi salmonele je avgusta lani v ZDA zbolelo več sto ljudi. Preventivno so odpoklicali 380 milijonov jajc.

Ptičja gripa. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pri ljudeh samo leta 2006 naštela 115 okužb, umrlo jih je 79.

Nore krave. Prvi primer bolezni norih krav je bil v Sloveniji potrjen že avgusta 2005.

Zaklali kokoši nesnice
V Nemčiji so v ponedeljek začasno zaprli več kot tisoč perutninskih in prašičjih farm, ker so v krmi odkrili strupen dioksin, je včeraj poročal nemški Bild.

Preventivno so zaklali tudi več kot osem tisoč kokoši nesnic. Z vzhoda Nemčije so sporočili, da so porabili že najmanj 55 ton sporne krme, sicer pa so je po Nemčiji porazdelili okoli 527 ton.

Po podatkih veterinarske uprave kontaminirana krma oziroma živila niso bili distribuirani v Slovenijo.

To so za svoje prodajne police zatrdili tudi Mercatorju, v Lidlu pa za jajca. Evropska komisija je od nemških oblasti včeraj zahtevala informacije, ali so bila okužena živila izvožena tudi v druge države EU.

Ali so meso in jajca uvažali iz Nemčije, nam v Hoferju včeraj niso povedali, so pa dejali, da je oddelek za interni nadzor kakovosti začel izvajanje nadzora in da do včeraj ni ugotovil presežkov mejnih vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.