Svet
7 ogledov

Nadzorovali generalnega tožilca in novinarje

Hrvaška policija Žurnal24 main
Hrvaško pretresa nova pravosodno-policijska afera.

Bivši direktor hrvaške policije Oliver Grbić naj bi lani odredil prikrite metode nadzora nad generalnim državnim tožilcem Mladenom Bajićem in osmimi novinarji. Notranji minister Ranko Ostojić je danes odredil preiskavo. Preverili bodo tudi, ali je prišlo do zlorabe policijskih pooblastil.

Grbić je julija lani, nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, za Bajića in novinarje odredil spremljanje in nadzor njihovih telefonskih pogovorov, je poročal Novi list, ki je afero že poimenoval Olivergate. Grbić je policijski nadzor formalno utemeljil s tem, da gre za preverjanje navedb o uhajanju tajnih informacij iz državnega tožilstva med preiskavo v primeru Fimi-media.

Nadzor je stekel, potem ko je Večernji list julija lani prvič objavil podrobnosti z zaslišanja nekdanje glavne računovodkinje HDZ Branke Pavošević o črnih skladih stranke. Grbić naj bi takrat naročil spremljanje štirih novinarjev, ki so se ukvarjali s pravosodjem in so sodelovali pri prispevku o Fimi-mediji, ter Bajića, čeprav zakonske podlage za to ni imel.

Potem ko je septembra lani tudi Jutarnji list objavil izjave Pavoševićeve, naj bi Grbić razširil nadzor na še tri urednike in novinarje Jutarnjega lista in še enega od novinarjev Večernjega lista. Vsi so spremljali afero Fimi-media.

Sprožili notranji policijski nadzor

Notranji minister Ostojić je danes na popoldanski novinarski konferenci v Fažani potrdil, da je že odredil preiskavo. Sprožil je tudi notranji policijski nadzor, da bi ugotovili, ali je prišlo do zlorabe pooblastil.

Grbić je bil po volitvah nekaj časa Ostojićev svetovalec, nato pa je vložil prošnjo za upokojitev. Danes je za spletni portal Index.hr zatrdil, da ni podpisal nobenega naloga za spremljanje državnega tožilca ali novinarjev. Je pa dodal, da je policija izvajala ukrepe z namenom ugotoviti, kdo medijem posreduje podatke o tajnih preiskavah.

Bivši notranji minister Tomislav Karamarko, ki se danes kot predsednik HDZ mudi na srečanju Evropske ljudske stranke (EPP) v Bruslju, je tudi potrdil, da je lani res potekala policijska operacija zaradi uhajanja informacij v preiskavi glede Fimi-medie, sicer pa da je policija opravljala naloge na zahtevo državnega tožilstva.

Zanikal je, da bi koga zasledovali ali mu prisluškovali, spremljali naj bi zgolj sezname njihovih telefonskih pogovorov. Današnje razkritje afere je ocenil kot poskus "zamegliti" najnovejše podatke o več kot 350.000 brezposelnih na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.