Svet
9 ogledov

Nadzorovali so ga že mesece

Mohamed Merah, policija
1/2
Reuters
Podaljšali pripor za mamo, brata in dekle Mohameda Meraha, morilca sedmih ljudi. Pod lupo policistov bil že več mesecev.

Vse tri so priprli v sredo – včeraj je po 30-urnem obleganju Meraha, ki je priznal umor sedmih ljudi, ubili specialna enota.

Priprli so jih zaradi suma sodelovanja pri terorističnem dejanju, kar pomeni, da jih policija lahko brez obtožnice zadržuje do štiri dni.

Merahov brat Abdelkader je preiskovalcem dejal, da ni bil seznanjen z bratovimi terorističnimi načrti. Več ljudi je sicer zatrdilo, da je tudi on zagovarjal skrajna islamistična stališča, policija pa je v njegovem avtomobilu odkrila eksploziv.

Triindvajsetletni Merah, ki je zase trdil, da je povezan s teroristično mrežo Al Kaida, je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije s skuterja ubil štiri ljudi, še prej pa je v dveh napadih ubil tri francoske vojake.

Opazovan več mesecev

Meraha so francoske varnostne službe sicer opazovale že več mesecev. Ravno zato so se pojavile kritike, da bi morali ukrepati že prej. Francoski notranji minister Francois Fillon pravi, da za to ni bilo popolnoma nobenega razloga, zaradi česar se mu zdijo zahteve po preiskavi napak policije in obveščevalnih služb neutemeljene.

"Ne moremo mešati verskega fundamentalizma in terorizma, čeprav vemo, da so elementi, ki ju povezujejo," je dejal Fillon.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:25 23.marec 2012.

    Dobro so ga nadzorovali. Kaj jim bodo šele storili tisti ki jih ne nadzorujejo !