Svet
24 ogledov

Nafta bruha, direktor pa jadra

Tony Hayward (Foto: EPA) Žurnal24 main
Direktor naftne družbe BP, ki še vedno ni zaustavila iztekanje nafte v Mehiškem zalivu, se je odpravil na jadranje in še enkrat več razjaril Belo hišo.

Tony Howard, generalni direktor četrte največje korporacije na svetu, ki je trenutno gotovo tudi najbolj osovražena, si je vzel dan za oddih. S sinom se je na svoji okoli 220.000 evrov vredni jadrnici odpravil na jug Velike Britanije, kjer je potekala jadralna regata. Tam so ga v objektive ujeli fotografi.

Če citiram Tonyja Haywarda, dobil je nazaj svoje življenje.
Tiskovni predstavnik Bele hiše

Poteza je dodobra razburila Američane, ki menijo, da je BP odpovedal v boju proti iztekanju nafte. Ta iz morske globine bruha na površje že od aprila, ko je potonila naftna ploščad BP-ja.

Gre le še enega v dolgi vrsti PR polomij in napak, pravijo v administraciji predsednika ZDA Baracka Obame, medtem ko imajo okoljevarstveniki Haywardovo potezo za žalitev.

"Če citiram Tonyja Haywarda, dobil je nazaj svoje življenje," je ironično pripomnil predstavnik Bele hiše Rahm Emanuel, in se navezal na znameniti Haywardov stavek izpred časa, ko je ta dejal, da zaradi nesreče zelo trpi in da "želi svoje življenje nazaj."

V morje je po grobih ocenah izteklo med 2,1 in 3,6 milijona sodčkov nafte. Za najhujše izlitje nafte velja tisto iz prve zalivske vojne leta 1991, ko je v morje odteklo kar 5,7 milijona sodčkov nafte.

V BP se branijo, da je bil včerajšnji dan prvi od aprila, ko si je Hayward vzel čas za oddih in za svojo družino.

Prvi oškodovanci že poplačani
Družba je sporočila, da je v posebni sklad, iz katerega bodo za nastalo škodo poplačani ribiči, prebivalci, okoljevarstvene organizacije in drugi, ki jih je prizadela katastrofa, že vplačala 104 milijone dolarjev (84 milijonov evrov) sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.