Svet
13 ogledov

Nafta dosegla plaže Mississippija

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po skoraj 70 dneh od začetka razlitja nafte v Mehiškem zalivu je naftni madež prišel tudi do ene najbolj priljubljenih plaž v zvezni državi Mississippi.

Sluzasta rjava nafta ter kroglice katrana so naplavile na več točkah majhnih obalnih mest te zalivske države, kar je bilo prvič, odkar je naftni madež zadel Mississippi. Umazanija je dosegla tudi mesto Biloxi, znano po svojih igralnicah in številnih turističnih središčih.

Čeprav so se lokalni prebivalci in oblasti takoj začeli glasno pritoževati, je bilo danes možno videti le tri delavce zasebnega podjetja, ki ga je za čiščenje najel BP, kako so čistili obalo Biloxija.

"Danes gremo nazaj domov. Eden od mojih otrok je včeraj med igro stopil v nafto. To je popolna sramota in zelo žalostno,“ se je pritožila Susan Reed, ki je iz Teksasa prišla sem na počitnice z družino.

Drugod so obale Mississippija čistile manjše ekipe delavcev, ki so z emulzijo spirale skale ter pobirale kroglice katrana. V zalivu je bilo na delu okoli 700 ladij, država pa je zahtevala še dodatne sile. Ljudje, ki so udeleženi v čiščenju, pa se pritožujejo nad počasnim potovanjem informacij in odločitev v verigi nadrejenih.

"To je najbolj frustrirajoč proces, ki sem ga doživel v življenju. Prosili in prosili smo za lažji proces. Zelo nepriročno je, da moramo klicati cel dan, da prihodnji dan dobimo nekoga, ki pride sem,“ je stanje opisal eden izmed uradnikov okrožja Jackson John McKay.

BP pa je medtem sporočil, da zaradi tropske nevihte Alex do prihodnjega tedna ne bo mogel povečati kapacitet črpanja razlite nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.