Svet
7 ogledov

Nafta kar izpuhtela v zrak?

Dela na naftni vrtini pod vodo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Poročilo ameriške vlade: tri četrtine nafte, iztekle v Mehiškem zalivu, ni več v morju. Uspešen začetek dokončne zamašitve poškodovane vrtine.

Uradno bo poročilo predstavljeno danes, po pisanju New York Timesa pa naj bi bilo v njem zapisano, da je tri četrtine nafte, ki je iztekla po eksploziji naftne ploščadi, že izhlapelo, izginilo ali pa so jo zajeli med čistilnimi akcijami. Nafta naj bi razpadala izjemno hitro. Okoli 26 odstotkov nafte pa naj bi se še zadrževalo na obali in na morju v obliki, ki bi lahko povzročala težave. Pri izdelavi so sodelovali tudi neodvisni znanstveniki.

Po zadnjih ocenah je od aprilske eksplozije na naftni ploščadi v morje izteklo skoraj pet milijonov sodčkov nafte.

Bo tokrat zamašitev uspešna?
Britanska naftna družba BP je sicer včeraj začela z dokončno zamašitvijo poškodovane vrtine. Prva poročila so optimistična, vlito blato uspešno zadržuje nafto. Zdaj bodo v vrtino vlili še beton. Niso pa prepričani, da ne bo pritisk nafto na površje potisnil kje drugje, skozi morsko dno ali katerega od drugih delov preprečevalnika izbruha.

Vrtino so sicer pred tremi tedni prekrili s 65-tonsko kupolo, vendar pa to ni dolgoročna rešitev. Tudi če bo zamašitev uspešna, bodo dokončali rešilno vrtino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.