Svet
8 ogledov

Nafta na obali, skrb zaradi kemikalij

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nafta dosegla mokrišča, skrb zaradi kemikalij.

Nafta iz bruhajoče vrtine v Mehiškem zalivu je že dosegla obalo Louisiane, ameriški senatorji pa so izrazili skrb zaradi kemikalij, ki jih BP uporablja za redčenje razlite nafte.

Kljub temu da družbi BP uspeva iz naftne vrtine odvesti okoli tri tisoč sodov nafte dnevno, jih okoli dva tisoč še vedno izteče v okolje, piše Businessweek. Družba je zato predstavila nov načrt, ki naj bi ga uspeli izvesti do 23. maja. Postopek, imenovan "uboj od zgoraj", vključuje vlivanje težkih tekočin za vrtanje in cementa v vrtino, kar naj bi jo za stalno zamašilo.

Družba ima sicer še eno možnost, ki pa zahteva vsaj tri mesece. Zvrtajo lahko namreč tako imenovano "olajševalno vrtino" pod obstoječo vrtino, na globini skoraj štirih kilometrov pod oceanskim dnom. S tem bi prestregli iztekajočo nafto ter v vrtino vlili cement in jo zamašili.

Že na kopnem
Medtem pa je gosta nafta že dosegla mokrišča na obalah zvezne države Louisiane, onečedene pa je že 55 kilometrov obale. Pristojne oblasti so zvezno oblast v Washingtonu zato že zaprosile za dovoljenje, da za zaščito postavijo nove vreče s peskom, obalno stražo pa so pozvale, naj kar pripravijo reševalno opremo, da bodo lahko nemudoma začeli z delom.

Do sedaj je reševanje družbo BP stalo že 625 milijonov dolarjev (473 milijonov evrov), sedaj pa jim za vrat diha tudi zvezna agencija za varovanje okolja. Ta naj bi po neuradnih informacijah družbi dala na voljo le še 24 ur, preden najde manj strupene kemikalije za razbijanje oljnega madeža. Do sedaj so za namene čiščenja porabili že dobra 2,2 milijona litrov za čiščenje na površju ter dobrih 200 tisoč pod vodo.

Na poti proti Floridi
Madež se je že ujel tudi v morski tok, ki nosi vodo iz Mehiškega zaliva proti obalam Floride in naj bi jih po podatkih nacionalne meteorološke agencije dosegel v osmih do 10 dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.