Svet
8 ogledov

Nafta ne bruha več

Luknja naj bi končno "umrla". (Foto: Reuters) Žurnal24 main
British Petrolium trdi, da so zaustavili iztekanje nafte v Mehiški zaliv. Kljub temu pravijo, da se je še prezgodaj veseliti.

Prvič po 20. aprilu, ko je eksplodirala in se nato potopila naftna ploščad, v Mehiški zaliv ne izteka več nafta.

Direktor British Petroliuma pravi, da so to opazili ob pol desetih zvečer po našem času.

Cev, iz katere je bruhala nafta, so zapečatili s posebno konstrukcijo, nadaljnjih 48 ur pa bo pokazalo, ali dejansko tesni. A tudi če bo test uspel, bodo morali preveriti še pritisk znotraj "zvona", ki so ga postavili na odprtino. Če bo pritisk tik pod vrhom zvona nizek, bo to lahko pomenilo, da je nafta našla drugo pot v Mehiški zaliv.

Vsekakor pa je to le začasna rešitev. Dolgoročni načrt je, da odprtino zamašijo z blatom in nato še zabetonirajo s cementom.

Odvzem dovoljenja?
Ameriška parlamentarna komisija pa je ravno danes sprejela zakon, ki naftnim družbam prepoveduje izdajo novih dovoljenj za vrtanje na morskem dnu, če so zaradi malomarnosti zagrešili več kot 10 smrti.

Novi zakon bi lahko močno udaril naftnega velikana BP, ki je že priznal krivdo v povezavi z eksplozijo rafinerije v Teksasu pred petimi leti. Družba tako lahko v prihodnosti izgubi možnost potegovanja za večletne licence, ki bi ji omogočale črpanje nafte in zemeljskega plina na morskem dnu. Zakon morata sicer potrditi še oba doma ter predsednik države.

Še vedno nad družbo visi kriminalistična preiskava v povezavi s potopom naftne ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila letos. V njej je umrlo 11 delavcev in je v ZDA povzročila pravi politični vihar zaradi slabe zgodovine varnosti pri delu znotraj družbe.

Še en politični škandal za BP
Naftni velikan pa se je danes znova znašel na naslovnicah, a tokrat zaradi povsem drugega škandala. V javnost so namreč prišle informacije, da je družba pri britanski vladi lobirala za izpustitev libijskega terorista Abdelbaset Ali Mohmet al Megrahija, ki je leta 1988 razstrelil letalo.

BP je že priznal, da so pritisnili na britansko vlado, saj bi dolgotrajna pogajanja lahko škodovala njihovim "komercialnim interesom" v regiji. Ker je bilo na letalu leta 1988 tudi 189 ameriških državljanov, je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton danes obljubila, da se bo pozanimala o vlogi BP pri izpustitvi al Megrahija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.